MVEP: Ministarskim sastankom NATO-a dominirala kriza u Ukrajini

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić sudjelovala je u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a na kojem su glavne teme bile kriza u Ukrajini i Azovskom moru, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Na dvodnevnom sastanku o aktualnim političkim i sigurnosnim pitanjima u fokusu su bile rasprave o stanju u Gruziji i Ukrajini i suradnja s NATO-om, pitanje stabilnosti u južnom susjedstvu NATO-a, borba protiv terorizma, jugoistočna Europa, daljnji angažman Saveza u Afganistanu te sigurnosni izazovi u euroatlantskom prostoru.

Održavanjem zajedničke sjednice s Gruzijom i Ukrajinom potvrđena je bliska suradnja Saveza s obje države i razmotrene su mogućnosti daljnje suradnje na polju euroatlantskih integracija.

Očekivano, glavna tema rasprave bila je kriza u Ukrajini i aktualna situacija u Azovskom moru, navodi MVEP.

Hrvatska je izrazila zabrinutost daljnjom eskalacijom napetosti koja je rezultirala ozljeđivanjem i zarobljavanjem ukrajinskih mornara, kao i blokadom ukrajinskih luka i sprečavanjem pomorskog prometa. Također je Hrvatska pozvala na suzdržanost, poštivanje međunarodnog prava i sprječavanje daljnje eskalacije jer podupire teritorijalnu cjelovitost, suverenitet i neovisnost Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama, navodi MVEP u priopćenju.

NATO je potvrdio jedinstvo u ispunjavanju svojih ključnih zadaća: kolektivnoj obrani, upravljanju krizama te suradnji s partnerima.

Ključni mehanizam Saveza je jačanje sigurnosti i stabilnosti susjedstva. Ministri su razmotrili ulogu Saveza u borbi protiv terorizma te dosadašnji i mogući budući doprinos južnom susjedstvu NATO-a, uključujući u Afganistanu i Iraku.

Potvrđena je predanost Saveza dugoročnoj stabilizaciji Afganistana, što je posebno vidljivo kroz misiju NATO-a „Odlučna potpora“ (Resolute Support). Hrvatska je istaknula važnost ove misije za širu regionalnu sigurnost te nastavak našeg sudjelovanja u misiji.

O stanju u jugoistočnoj Europi govorilo se o procesu približavanja Makedonije NATO savezu, o dijalogu Beograd-Priština te o sigurnosti i stabilnosti u ovoj regiji.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a pozvali su u srijedu BiH da dostavi svoj prvi godišnji nacionalni program (ANP), prvi korak koji može, ali ne mora, voditi prema članstvu u Savezu i koji predstavlja pomoć u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora, izjavila je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ovo nije MAP u pravom smislu, ovo je pomoć NATO-a u reformama obrambenog i sigurnosnog sektora i nadam se da će sve institucije BiH prepoznati otvorenost NATO-a i prihvatiti ispružene ruke”, dodala je ministrica.

Sjevernoatlantski savez je uvjetno pozvao Bosnu i Hercegovinu u MAP još 2010. u Tallinu. Temeljni uvjet za to bila je uknjižba perspektivne vojne imovine poput vojarni, vježbališta i skladišta na državu BiH. U proteklih osam godina taj proces još nije dovršen u Republici Srpskoj. (H)