MVEP izrazilo prosvjed srpskoj veleposlanici zbog podizanja spomenika Milanu Tepiću

Fah

Povodom otkrivanja spomenika Milanu Tepiću u petak 29. rujna 2017. godine u Beogradu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je oštar prosvjed veleposlanici Republike Srbije u Zagrebu Miri Nikolić, priopćili su iz MVEP-a.

Major bivše JNA Milan Tepić, je 29. rujna 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru. Namjera majora JNA bila je izazvati eksploziju čitavog skladišta koja bi, da ga u tome sumanutom naumu nisu spriječili herojski hrvatski branitelji, cijeli grad Bjelovar sravnila sa zemljom. Tom prilikom poginula su jedanaestorica hrvatskih branitelja.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je još 7. ožujka 2017. godine, povodom donošenja Zaključka Vlade Republike Srbije o podizanju i financiranju spomenika majoru Tepiću, izrazilo svoj oštar prosvjed.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i ovom prigodom ukazuje na neprihvatljivost ovakvih odluka i poteza srbijanskih vlasti, koje su u suprotnosti s nastojanjima Republike Hrvatske da, bez obzira na ne tako davnu agresiju Republike Srbije i JNA na Republiku Hrvatsku, izgrađuje dobrosusjedske odnose.

Otkrivanje spomenika „narodnom heroju oslobodilačkog rata“ majoru Tepiću, uz visoke državne počasti, potvrđuje da Republika Srbija i dalje nije spremna suočiti se s prošlošću i svojom ulogom u krvavom raspadu bivše SFRJ, navodi Ministarstvo u priopćenju.

H/N