Musk odstupa s mjesta predsjednika uprave Tesle, ostaje izvršni direktor

Elon Musk, osnivač i izvršni direktor proizvođača električnih automobila Tesla Motors, odstupit će s mjesta predsjednika uprave nakon nagodbe s američkim regulatorima, ali ostaje izvršni direktor tvrtke, pišu u nedjelju svjetske agencije.

Prema nagodbi, Musk će ostati izvršni direktor u Tesli, ali u iduće tri godine neće biti predsjednik uprave, a on i Tesla platit će po 20 milijuna dolara kazne.

Musku je dano 45 dana da odstupi s mjesta predsjednika uprave.

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je u četvrtak izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih i obmanjujućih tweetova i zatražila da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila.

Tužba SEC-a, podnesena na Manhattanskom federalnom sudu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju „najbolji put naprijed”.

Osnivač Tesle izjavio je i kako investitori podupiru taj plan, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tweetovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao s niti jednim mogućim financijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi vrijednosnih papira.

Musk je u četvrtak poručio da nije učinio ništa loše.

„Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mojem životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.

SEC je u tužbi zatražio da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani biti direktorom u bilo kojoj drugoj kompanija čije se dionice uvrštene na burzu.

No, prema nagodbi, Musk može ostati izvršni direktor Tesle, ali će ubuduće svoje poruke preko Twittera morati uskladiti s komunikacijskim procedurama tvrtke.

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara.

Naime, nakon Muskove najave, cijena dionice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije ‘igrali’ na pad cijene dionice Tesle, optužili su Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milijune dolara.

Među ostalim, optužili su Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice Tesle u petak je oštro pala.