Murganić uručila nagrade za promicanje i obavljanje udomiteljstva

Svečana dodjela nagrada udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2018.

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić uručila je u ponedjeljak nagrade udomiteljima za izuzetne uspjehe ostvarene u promicanju i obavljanju udomiteljstva u 2018. istaknuvši kako udomitelji u svoja srca i svoje domove prihvaćaju one koje nisu imali sreću odrastati i živjeti u biološkim obiteljima.

Ministrica Murganić je nagrade u obliku povelje uručila udomiteljima Jelki Vukelić, Lidiji Jančić, Sabini Čorić, Bernardi Hamer te Ivanu Bucini uz koje su bili njihove obitelji i udomljena djeca.

Izrazivši zadovoljstvo što ima priliku uručiti nagrade udomiteljima koji dugi niz godina pružaju ljubav i toplinu svojih domova djeci i odraslim osobama, Murganić je rekla kako je cijela ova godina posvećena nacionalnoj kampanji promicanja udomiteljstva. Ističući važnost udomiteljstva rekla je kako udomitelji “u svoja srca i svoja vrata” prihvaćaju one koje nisu imali sreću odrastati i živjeti u svojim biološkim obiteljima.

“Danas u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi živi 814 djece od kojih je njih 90 mlađe od tri godine. Cilj nam je promicanje udomiteljstva, a u tijeku je i donošenje novog zakona o udomiteljstvu koji će dati značajniji zamah i potvrdu udomiteljstvu da imamo u našim ustanovama smanjen broj djece koja su u njima smještena. Cilj nam je smanjiti broj djece i do 50 posto “, kazala je.

Navevši kako to ne znači da ustanove nisu dobro i kvalitetno radile svoj posao, Murganić je rekla kako dijete, pogotovo u najmlađoj dobi, treba imati obitelj, “zamjenskog mamu i tatu, zamjensku braće i sestre koji kasnije postaju pravi roditelji i prava braća i sestre”.

“Za najraniji razvoj djece potreban je topli i bliski obiteljski odnos te topla i bliska obiteljska sredina, domska sredina”, istaknula je.

Navela je kako danas u 1202 udomiteljske obitelji na području Hrvatske živi 2259 djece i mladih. Uz to, u 1847 udomiteljskih obitelji koje skrbe o odraslim i starijim osobama živi 4545 odraslih osoba korisnika te usluge.

Predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić upozorila je kako danas društvo sve intenzivnije brine o onome “što je moje, moja obitelj ili moja kuća”, a ovdje govorimo o obiteljima koje brinu “o onome što je naše”.

“To je u društvu sve važnije da brinete za onu djecu koja jesu naša djeca i koja nisu imala tu sreću u svojoj biološkoj obitelji dobiti skrb kakva im je potrebna”, istaknula je.

Otmačić je rekla i kako je toj djeci zajedničko da su ona na neki način “ranjena” te udomiteljske obitelji na neki način zaslužuju priznanja za hrabrost za svakodnevne borbe s “ranjenom” djecom. Istaknula je i kako će UNICEF i dalje ostati s njima kako bi svakom udomljenom djetetu mogli pružiti kvalitetnu skrb.