Murganić najavila dodatno povećanje rodiljnih naknada

FaH

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić najavila je u srijedu povećanje rodiljnih naknada za drugih šest mjeseci dopusta te je izrazila nadu da će to povećanje stupiti na snagu od 1. siječnja iduće godine.

“Pratimo financijske učinke te proračunske mogućnosti te upravo iz tih razloga za 2019. smo u najavi stavili donošenje novog zakona o  rodiljnim i roditeljskim naknadama iz razloga što bi htjeli bolje, jasnije, jednostavnije osigurati primjenu, ali i precizirati bolja prava i u tom ćemo zahvatu ići s povećanjem rodiljnih i roditeljskih naknada”, kazala je Murganić gostujući u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Izrazila je nadu da će povećanje stupiti na snagu od 1. siječnja 2020. jer se zakon tek treba donijeti u ovoj godini.

Nije htjela govoriti o financijskim iznosima jer, kaže, još ništa nije usuglašeno na razini ministarstava, odnosno Vlade. Dodala je da će mjere biti predstavljene na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju koja bi se uskoro trebala održati.

Podsjetila je da je rodiljna naknada za drugih šest mjeseci u mandatu ove Vlade dvaput povećana i trenutno iznosi 3.991 kuna, dok je ranije bila bila 2600 kuna.

“Dva puta u ovom mandatu idemo s tom mjerom jer znamo da ona osim financijskog utjecaja na život mladih ljudi i djece ima i vrlo važan psihološki značaj zbog rasta i razvoja te djece, da su duže s roditeljima i da imaju bolje obiteljsko okruženje”, kazala je Murganić.

Vezano za najave da bi i očevi imali pravo na obavezni dio korištenja dopusta, kazala je da bi se uskoro trebala usvojiti europska direktiva koja to omogućava.

Ministrica je rekla da je potpisano 252 ugovora za sufinanciranje vrtića te se gradi 200 novih vrtića i to u kombinaciji državnog proračuna i EU sredstava. “Imamo nove vrtiće, poboljšanje uvjeta, novo zapošljavanje i nove programe u vrtićima i ukupno na to je utrošeno 1,2 milijardi kuna”, istaknula je Murganić.