Povezite se

Crna Kronika

MUP upozorava: ‘Kažnjavat ćemo ako se bude ugrožavao promet’

Objavljeno

-

Građanska inicijativa “STOP rastu cijena goriva” pozvala je vozače u cijeloj Hrvatskoj da sudjeluju u prosvjednoj akciji za smanjivanje cijene goriva danas od 15,30 do 16,30 sati gašenjem motora svojih vozila ondje gdje se zateknu u to vrijeme, no MUP upozorava da će kažnjavati prosvjednike koji će ugrožavati ili smetati normalnom odvijanju prometa.

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa, najavili su iz MUP-a te pozvali građane na poštivanje prometnih propisa koji osiguravaju sigurno i nesmetano odvijanje prometa za sve sudionike.

Iz inicijative “STOP rastu cijena goriva” poručuju pak da oni ne organiziraju punktove niti građane, već pozivaju građane da na vlastitu odgovornost sudjeluju u akciji #ugasimotor., a pritom ističu kako je važno da se osigura jedan prometni trak za nesmetano kretanje vozila Hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Osim vozača osobnih automobila na sudjelovanje u akciji pozivaju i pješake, bicikliste, motoriste i vozače svih kategorija te napominju kako pješaci mogu biti uspješni jednako kao i vozači blokirajući promet na pješačkim prijelazima.

Organizatori očekuju barem 10.000 vozila s ugašenim motorima

Nakon akcije upozorenja pod nazivom #ugasimotor održane u brojnim hrvatskim gradovima u trajanju od 10 minuta u petak, 15. lipnja, organizatori očekuju još veću i širu akciju, jer im se, kako tvrde, na stotine građana javlja da se samoorganiziraju po svim hrvatskim gradovima i mjestima.

U prvome prosvjedu, prema policijskom izvješću, u blokadama hrvatskih prometnica sudjelovala su 2572 vozila, a organizatori danas očekuju barem 10.000 vozila s ugašenim motorima.

Upozoravaju da je Hrvatska među državama koje plaćaju najskuplje gorivo u Europi i da stoga traže odgovore na pitanja zašto su cijene goriva u Hrvatskoj toliko visoke, koliko naftne kompanije zarađuju podizanjem cijena i kakve su mogućnosti građana da se odupru daljnjem rastu cijena.

Policija je na upit Hine izvijestila kako će pratiti stanje na hrvatskim prometnicama kao što to inače čini te će, dođe do bilo kakvih zastoja, osigurati alternativne pravce, ako će to biti moguće.

Policijski službenici postupat će prema prekršiteljima koji će na prometnici inicirati zaustavljanje vozila i time ugroziti druge sudionike u prometu ili predstavljati smetnju za normalno odvijanje prometa.

Neslužbeno se doznaje da su neki vozači nakon prošlog prosvjeda već dobili prekršajne prijave zbog nepropisnog parkiranja.

Crna Kronika

Umro Josip Biljan načenik PU Ličko senjske

Published

on

Josip Biljan/Nacionalno

Danas je iznenada u Gospiću umro načenik PU Ličko senjske Josip Biljan (58).

Josip Biljan načelnikom PU Ličko senjske imenovan je 2017. godine na petogodišnji mandat. U Gospić je na mjesto  načelnika PU ličko-senjske došao iz Prihvatnog centra Ježevo u kojemu je bio voditelj 13 godina.

Rođen je u Gospiću (Mašaluk) gdje je i živio do odlaska na fakultet, ali se uvijek vraćao u svoju rodnu Liku.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

Policija potvrdila da je u Savi pronađeno tijelo ubijenog 21-godišnjaka

Published

on

Zagrebačka policija u srijedu je potvrdila da je tijelo nedavno pronađeno u rijeci Savi, istočno od Zagreba, 21-godišnjak zbog čijeg je ubojstva uhićen 19-godišnji Osječanin.

Za to ubojstvo policija je 23. ožujka osumnjičila 19-godišnjaka kojega tereti da je na zasad neutvrđen način ubio dvije godine starijeg poznanika i potom njegovo tijelo bacio u rijeku.

Osumnjičeni je prema tvrdnjama policije 7. ožujka oko 17 sati doputovao iz Osijeka u Zagreb nakon čega se uputio na nasip u blizini naselja Prečko odakle je s mobitela nazvao žrtvu koju od ranije kratko poznaje i pozvao ga da dođe na to mjesto.

Na njegov poziv 21-godišnjak je ubrzo došao do nasipa, a nakon kraćeg razgovora spustili su se do obale rijeke Save gdje je 19-godišnjak, na za sada neutvrđen način, ubio 21-godišnjaka, a potom njegovo tijelo bacio u rijeku, utvrdila je policija.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 19-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku i protiv njega je podnesena kaznena prijava.

Pet dana kasnije 28. ožujka oko 14.30 sati u Strmcu Bukevskom je prolaznik uočio tijelo i to dojavio policiji.

Nakon obdukcije u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku policija je izvijestila da je u ponedjeljak 30. ožujka potvrđeno da se radi o ubijenom 21-godišnjaku.

Ucitavanje vijesti

Crna Kronika

PUZ: Opljačkana banka u Maksimirskoj, nema ozlijeđenih

Published

on

Uz prijetnju vatrenim oružjem, u ponedjeljk ujutro je za sada nepoznati počinitelj opljačkao banku u zagrebačkoj Makimirskoj ulici, a pri tom nitko nije ozlijeđen, kratko je izvijestila policija.

Rabojništvo je počinjeno oko 10,30 sati, a za sada se ne zna koliko je novca oteo.

Policija provodi očevid i traga za razbojnikom.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije