MUP: Unutarnja kontrola – Nema zataškavanja, sankcije 4 policajaca

Povodom postupanja policije u vezi s teškim ozljeđivanjem djevojke sredinom lipnja u Zadru, te provedenog nadzora tog postupanja, a s obzirom na interes javnosti, Policijska uprava zadarska oglasila se priopćenjem.

“Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja ovog događaja u javnosti su se pojavile javno izrečene sumnje u zakonitost i kvalitetu postupanja policije, što je bio povod za izvanredni nadzor.

Prema rezultatima nadzora stručnjaka Ureda glavnog ravnatelja policije policijski službenici proveli su kriminalističko istraživanje, te osumnjičenu osobu uz kaznenu prijavu predali nadležnim tijelima.

Nadzorom su utvrđene nepravilnosti u postupanju koje se odnose na dinamiku i ažurnost u samom postupanju nekih policijskih službenika te nepravodobno provođenje nekih radnji u postupku, a koje nisu utjecale na kvalitetu, ili zakonitost postupanja”, priopćili su iz PU zadarske.

“Radi utvrđenih propusta protiv četvorice policijskih službenika biti će pokrenuti odgovarajući stegovni postupci pred disciplinskim sudom u Splitu.

Nalazom nadzora opovrgnute su javno izrečene sumnje o zataškavanju, pogodovanju, ili nezakonitom postupanju policajaca. Nisu potvrđene niti sumnje u neprimjerenu ili neprofesionalnu komunikaciju prema građanima i javnosti u vezi s ovim događajem.

U pogledu izvješćivanja javnosti policija je postupala u skladu s važećim zakonskim popisima i na tragu javno komuniciranih stavova Pravobraniteljice za djecu i Državnog odvjetništva, kad je u pitanju zaštita žrtve, tajnost izvida i poštivanje propisa o zaštiti osobnih podataka.

S obzirom na negativnu atmosferu koja se stvorila u proteklim danima u javnom prostoru, želimo istaknuti da se u lipnju, na našem području i na području susjedne policijske uprave, dogodilo nekoliko teških događaja koji su opravdano izazvali interes i zabrinutost građana. U ovim svim događajima reakcija policije bila je efikasna i kvalitetna i svi su razriješeni u najkraćem roku. Sigurnost građana nije dovedena u pitanje, a stanje sigurnosti općenito nije bilo bitno narušeno.

Policija, kao najodgovornija za stanje sigurnosti, poziva medije koji uvelike kreiraju javno mnijenje i time i osjećaj sigurnosti građana na profesionalno, etično i objektivno praćenje događaja i rada policije, zasnovano na činjenicama i uz poštivanje pravila svoje struke.

Također pozivamo i sve ostale sudionike u javnom prostoru da, kad se osvrću na rad policije, to čine odgovorno i utemeljeno na provjerenim i objektivnim činjenicama.

“Policijski službenici i zaposlenici policijske uprave zadarske danonoćno stoje na raspolaganju svojim sugrađanima, gostima i turistima i svi nam se, u svako doba i s punim povjerenjem mogu obratiti za pomoć i zaštitu”, piše u priopćenju.