MUP: U RH iz BiH nije ušlo 6000 ilegalnih migranata

FaH

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić u utorak je izjavio da je oko 6000 ilegalnih migranata ušlo u Hrvatsku iz BiH od početka posljednje migrantske krize krajem prošle godine. Iz hrvatskog MUP-a to pak demantiraju.

Odgovor MUP-a za N1 televiziju prenosimo u cijelosti:

“U potpunosti je netočna informacija da je ove godine 6 tisuća nezakonitih migranata ušlo u Republiku Hrvatsku. Hrvatska policija je u prvih šest mjeseci 2018. godine zatekla u nezakonitom prelasku 2.639 osoba te ih sukladno zakonskim propisima procesuirala.

Također, hrvatska policija bilježi uspješne rezultate kad je u pitanju problematika sprječavanja krijumčarenja ljudima. Tako je ove godine uhićeno i procesuirano 245 krijumčara ljudi.

Obavještavamo Vas kako granična policija Republike Hrvatske obavlja nadzor državne granice sukladno dobroj Schengenskoj praksi, Zakoniku o schengenskim granicama te pozitivnim pravnim propisima nacionalnog zakonodavstva (Zakon o nadzoru državne granice, Pravilnik o načinu obavljanja nadzora državne granice i drugim zakonskim i podzakonskim propisima).

Moramo napomenuti kako kroz medijske slike koje u posljednje vrijeme dolaze iz Bosne i Hercegovine te službena izvješća bosansko-hercegovačke policije, kojima i sami svjedočite, vidljivo je da se migranti na njihovom području međusobno sukobljavaju, ozljeđuju, a policija u provođenju racija i pretraga prostora pronalazi hladno i vatreno oružje pogodno za napad i ozljeđivanje.

Izjave osoba koje pokušavaju ilegalno preći granicu Republike Hrvatske potrebno je sagledati u kontekstu situacije u kojoj se nalaze, a to je da na svom putu, dolaskom pred hrvatsku granicu, koja je ujedno i vanjska granica EU, nailaze na granicu koja se štiti i nadzire.

Prioritetna politika MUP-a RH i Ravnateljstva policije su zakonite i održive migracije, a sa zemljama u susjedstvu svakodnevno surađujemo u cilju razmjene informacija o stanju sigurnosti na državnoj granici i kretanju nezakonitih migracija te provodimo zajedničke mješovite ophodnje u cilju sprječavanja nezakonitih migracije i uspostave povoljnog stanja sigurnosti na državnoj granici.”