MUP: Teško ozlijeđene tri osobe uslijed uporabe pirotehnike, dvije zbog oružja

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izvijestilo je u petak kako su nakon novogodišnje noći tri osobe teško ozlijeđene uslijed uporabe pirotehnike, unatoč brojnim apelima o suzdržavanju od uporabe pirotehničkih sredstava, a dvije osobe ozlijeđene su zbog oružja.

“Unatoč mnogobrojnim apelima građanima da se suzdržimo od uporabe pirotehnike, posebice uvažavajući negativan utjecaj za psihičko zdravlje ljudi, na području Hrvatske su uslijed upotrebe pirotehnike i oružja teško ozlijeđene tri osobe, dok su dvije osobe zadobile za sada neutvrđene ozljede zbog uporabe vatrenog oružja”, priopćio je MUP.

Tako je na području primorsko-goranske policijske uprave, u mjestu Srdoč, teško ozlijeđen 34-godišnjak koji je na svom balkonu aktivirao pirotehničko sredstvo koje mu je eksplodiralo u ruci,  dok je u Splitu zbog teške ozljede šake hospitaliziran 36-godišnjak.

Treće teško ozljeđivanje dogodilo se na području Karlovca gdje je 24-godišnjak uslijed eksplozije petarde u ruci teško ozlijeđen.

“U slučajevima iz Splita i Rijeke posljedice su amputacije dijelova prstiju. Pirotehnička sredstva nisu igračke već eksplozivna sredstava. Suzdržite se uporabe pirotehnike”, upozorio je MUP.

Također, uslijed upotrebe pirotehničkih sredstava na dva stambena objekata nastala su manja oštećenja na području Splita i na području Zagreba, dok su na istim područjima na jednom stambenom objektu i osobnom vozilu nastala oštećenja uslijed požara. Uzrok požara utvrdit će se nakon završetka očevida.

Što se tiče vatrenog oružja, na području bjelovarsko-bilogorske policijske uprave, na za sada neutvrđeni način, došlo je do propucavanja i teškog ozljeđivanja stopala 25-godišnjaka. Također, na području Osijeka, uslijed nestručnog rukovanja oružjem kojeg legalno posjeduje, lakše je ozlijeđen 26-godišnjak. Kriminalističko istraživanje je u tijeku za oba slučaja.

Osim pirotehnike i oružja, zabilježeno je jedno okupljanje koje je na području Klisa organizirao 40-godišnjak protivno odlukama Stožera civilne zaštite RH. Protiv njega je podnijeta kaznena prijava.

MUP je izvijestio kako su protekla 24 sata u Hrvatskoj, uključujući silvestarski dan i novogodišnje jutro, većinom prošli mirno, uz manje kaznenih djela nego što je uobičajeno.

(Hina)