MUP pozvao da se uklone snimke nasilnih događaja u kojima su sudionici djeca

Iz Ministarstva unutarnjih poslova pozvali su građane i medije da uklone objave snimki koje prikazuju nasilne događaje u kojima su sudionici maloljetne osobe te da ih ne dijele na društvenim mrežama i drugim sredstvima javne komunikacije zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve i izbjegavanja daljnjeg nasilja, kako navode na stranici Ministarstva.

Prema Zakonu o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan te je propisana zaštita privatnosti djeteta Kaznenim zakonom (Povreda privatnosti djeteta).

“Svjedoci smo iznimnog interesa javnosti za slučajeve nasilja među mladima pa tako i recentnog događaja na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Javno mnijenje doista može i utječe na kreiranje politika i strategija društva u odnosu na određene pojave u zajednici i stvaranje društvenog okruženja koje ne tolerira nasilje. Međutim, način na koji se to postiže u javnosti i u medijima treba biti profesionalan, sustavan, argumentiran i lišen svakog senzacionalizma”, poručuju iz MUP-a.

Dodali su da u želji da otkriju i objave što više detalja pojedinog događaja, mediji i korisnici društvenih mreža zanemaruju posljedice koje javne objave identiteta žrtve i mladih počinitelja mogu prouzročiti sudionicima tih događaja, a često u najboljoj namjeri osude nasilja poluče upravo suprotan efekt, a to je sekundarna viktimizacija same žrtve koju svi želimo zaštititi.

“Skrećemo pozornost na Preporuke Pravobraniteljice za djecu o medijskom izvještavanju o djeci te o zaštiti privatnosti djece u medijima kao i Etičke smjernice načela za etičko izvješćivanje o djeci UNICEF-a”.

Zahvalili su svim građanima koji svoja saznanja o zlostavljanju djece i vršnjačkom nasilju prijavljuju policiji, između ostaloga i putem on-line aplikacije Red Button. Upravo pravovremena prijava policiji najbolji je primjer građanske odgovornosti i primjerene reakcije na nasilje.

“Još jednom se zahvaljujemo svim građanima na prijavama i medijima koji odgovorno i profesionalno ukazuju na problem nasilja kako bismo zajedno kao društvo adekvatno reagirali i zaštitili žrtve”.