MUP potvrdio: Zadnji nadzor mjera protiv požara u Dravi International bio je prije 2 godine

Foto: Grad Osijek, OBŽ (screenshot)

Još se uvijek ne zna što je uzrokovalo golemi požar koji je prošli tjedan progutao novo skladište osječke firme, te izazvao nezapamćeno onečišćenje.

Prema informacijama iz Ministarstva unutarnjih poslova posljednji nadzor protupožarnih mjera u Dravi international, osječkoj tvrtki u kojoj je planuo nezapamćeni požar, obavljen je prije dvije godine.

Ova informacija stiže nakon što je za današnje izdanje Jutarnjeg lista Boris Banjan, zamjenik zapovjednika JVP Osijek, izjavio da su propuštene preventivne mjere zaštite od požara dovele do ove situacije.

Upozorio je na brojne opasnosti na koje su naišli vatrogasci u gašenju skladište plastike.

Što je sve bilo krivo?

“Morali smo rješavati sve što je bilo propušteno tehnički u preventivi i provedbi pravilnika koji definiraju količine gorivog materijala u odnosu na vrste materijala, način smještanja, količine koje se smiju skladištiti. Tamo su bili potpuno nepropisno napravljeni uski prolazi, a pojavila se i opasnost da stradamo od strojeva koji su se u mraku i dimu kretali nekontrolirano, prenoseći bale, dok smo se između njih kretali s mlazevima”, opisao je Banjan, 63-godišnjak koji slovi za jednog od najiskusnijih hrvatskih vatrogasaca. Sa svojim kolegama proveo je gotovo 30 sati na prvoj liniji požarne fronte koja je gutala otvoreno skladište plastike tvrtke Drava International.

Njegove riječi jasno ukazuju na vjerojatno ključno pitanje vezano uz ovaj megapožar, koji je izazvao ekološku katastrofu na istoku Hrvatske. Jesu li poduzete mjere zaštite od požara, ključno je pitanje. Pita se to i Banjan, koji je u istoj tvrtki gasio već nekoliko požara, tri u posljednjih osam godina. Ono što je vidio na požarištu i što zna iz iskustva navodi ga na samo jedan zaključak.

Propuštene preventivne mjere

“Propuštene preventivne mjere zaštite od požara dovele su nas u ovu situaciju. To je požar izvan svih kategorija, nepoznat u zemljama razvijenog svijeta jer se tamo provode propisi. Sve što propuste vlasnici objekata, slomi se na leđima vatrogasaca, koji riskiraju svoje živote da bi popravili nepravilnosti”, opisao je Banjan u razgovoru s novinarom Jutarnjeg lista Nikolom Patkovićem.

Iz MUP-a potvrđuju da je zadnji nadzor inspekcije nadležne za zaštitu od požara u Dravi international obavljen u listopadu 2021. godine.

“Tada su utvrđene određene nepravilnosti u provođenju mjera zaštite od požara. Stoga je tada donijeto rješenje o naređenim mjerama, odnosno poslovnom subjektu je naređeno da otkloni uočene nedostatke. Nakon toga je obavljen kontrolni nadzor kojim je utvrđeno da su sve mjere provedene i nedostaci uklonjeni”, objašnjavaju iz MUP-a. Drugim riječima, Drava International ispravila je tada greške u protupožarnoj zaštiti.

Što će utvrditi policija?

Više detalja, kažu, ne mogu iznositi s obzirom da je policija započela provoditi izvide u koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom, a očevid na mjestu požara tek slijedi.

“Policija će tijekom izvida prikupiti svu relevantnu dokumentaciju od svih nadležnih institucija, uključujući i dokumentaciju o provedenim inspekcijskim protupožarnim nadzorima.

Dodatno napominjemo da je s obzirom na kategoriju ugroženosti od požara u koju je poslovni subjekt svrstan, predviđeno da se redovni inspekcijski nadzori obavljaju svake dvije godine te je slijedeći takav nadzor godišnjim rasporedom nadzora bio određen za studeni 2023. godine”, poručuju iz MUP-a. Prema ovome, izgleda da nadzora u protekle dvije godine u Dravi international nije trebalo ni biti.

Je li pri tome bilo kakvih propusta bit će utvrđeno nakon očevida.