MUP “pod okriljem noći” želi olakšati useljavanje stranaca u Hrvatsku: Sindikati tražili hitan sastanak

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović namjerava kroz predstojeće izmjene Zakona o strancima primijeniti novu, dodatnu mogućnost za privremeno useljavanje državljana trećih zemalja u Hrvatsku, što znači onih koje nisu članice EU-a ni Europskog gospodarskog područja, doznaje N1.

Trenutno stranci mogu doći u Hrvatsku i raditi isključivo uz ishođenje jednogodišnje ili sezonske dozvole za boravak i rad koju im u strogo propisanoj proceduri preko poslodavaca izdaje MUP, a predviđa se da bi ubuduće određen broj Hrvatskoj poželjnih državljana trećih zemalja mogao dolaziti i bez takvih dozvola – dobivali bi privremeno odobrenje boravka i tek po dolasku počeli sami tražiti posao.

Sprema se posebna odluka Vlade?

Novost bi se u pravnom smislu temeljila na posebnoj odluci Vlade koja bi sadržavala broj takvih useljenika koje Hrvatska želi primiti, uz određene kriterije i uvjete koje moraju ispuniti, ali cijeli model nije javno predstavljen pa stoga nije poznato o koliko takvih useljenika bi se na godišnjoj razini radilo niti koje bi sve uvjete trebali ispunjavati vezano za, recimo, stručnu spremu, radno iskustvo ili pak imovinsko stanje, kao ni bi li se odredilo iz kojih zemalja mogu aplicirati.

Sindikat tražio hitni sastanak

To bi moglo imati implikacije na tržište rada,  a sindikati općenito traže pooštravanje uvjeta za poslodavce koji uvoze radnu snagu.

Ove godine je, podsjetimo, do kraja rujna izdano 133 tisuće dozvola za boravak i rad, uglavnom za građevinarstvo i turizam. U top 10 zemalja odakle ti radnici dolaze su, redom, BiH, Srbija, Nepal, Sjeverna Makedonija, Indija, Kosovo, Filipini, Bangladeš, Turska i Albanija.

Naime, o dodatnom modelu useljavanja uopće nije bilo razgovora u sklopu radne skupine za izradu zakonskih izmjena, ali takva se odredba doista našla u zadnjem nacrtu prijedloga izmjena Zakona o strancima u rujnu.

Hoće li tu i ostati, vidjet će se kad izmjene napokon osvanu u javnom savjetovanju.

Predstavnici sindikata su iznenađeni tom odredbom i zaključuju da Vlada planira za svaku kalendarsku godinu donositi odluku o useljavanju bez radne dozvole „na temelju načela za provedbu imigracijske politike“. Problem je, među ostalim, što ta načela nikome nisu poznata. Ocjenjuju da bi spomenuti prijedlog mogao imati dramatičan utjecaj na tržište rada u Hrvatskoj te ga, kako stoji u nedavnom zajedničkom očitovanju SSSH i NHS-a, ne mogu podržati bez obrazloženja i pojašnjenja.

Krešimir Sever, predsjednik NHS-a, kaže u odgovoru za N1 da su zatražili hitan sastanak na ovu temu, no nisu dobili nikakvu povratnu informaciju.