Mujkić: Ako su svi došli s pravim razlogom, pozdravljam njihov dolazak

Izvor: FB

Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić pozdravila je na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata dolazak predstavnika srpske manjine u Vukovar ako su došli s pravim razlogom, a savjetnik vukovarskog gradonačelnika Tomislav Josić smatra da se nisu došli iskreno pokloniti.

“Ponaosob ne treba nikoga izdvajati, tu je velik broj branitelja i obitelji iz Hrvatske. Ukoliko su svi došli s pravim razlogom, ja pozdravljam njihov dolazak”, rekla je Mujkić komentirajući dolazak u Vukovar potpredsjednika Vlade iz redova SDSS-a Borisa Miloševića i izaslanika predsjednika Srbije Verana Matića.

Mujkić je uoči komemorativnog programa ispred vukovarske bolnice izrazila nadu da će taj dolazak donijeti nešto konkretno s time, pomake u smislu pronalaska nestalih ljudi. “Da ovo ne bude obična kozmetika, jedan čin koji prividno treba izgledati kao pomirba”, rekla je, dodavši da za pomirbu treba malo dublji dijalog.

Izrazila je žaljenje što je Vukovar danas podijeljen grad te ocijenila da najviše tome doprinosi podijeljenost djece u školama i vrtićima. No, naglašava da to nije krivnja gradonačelnika niti Vukovara.

“Postoje zakoni Republike Hrvatske koji se moraju poštovati i daju manjinama mogućnost da koriste sva svoja prava u maksimalnoj mjeri, što oni i čine. Nadam se da će se početi poticati djecu da odluče upisivati nastavu po zajedničkom modelu, a dodatno u odvojenim predmetima učiti svoju kulturu”, rekla je Mujkić.

“Nekome odgovara da postoji podijeljenost, jer u tome je njegov politički smisao, a ja se nadam da će svi oni, ako uistinu brinu za Vukovar, politiku staviti po strani jer Vukovar mora krenuti dalje”, poručila je Mujkić.

Procijenila je da bi danas u Vukovaru moglo biti do pet tisuća ljudi te smatra da će sve proći u najboljem redu. “Bitno je poštovati mjere i razmak”, rekla je.

Josić: Ne mislim da se SDSS dolazi iskreno pokloniti

Savjetnik vukovarskog gradonačelnika za branitelje Tomislav Josić ocijenio je da se SDSS ne dolazi iskreno pokloniti.

“Ne mislim da se SDSS dolazi iskreno pokloniti, oni su prije mjesec dana položili vijence za one koji su grad napadali, a sada odaju počast onima koji su grad branili. Jedan dan ovako, jedan dan onako”, komentirao je.

Ipak smatra da se razgovarati mora. “Jedino razgovorom se neke stvari moraju riješiti, zašto se čekalo 30 godina? Mislim da se to puno prije trebalo dogoditi, no politika radi onako kako njoj odgovara”, rekao je Josić.

Rekao je i da se Vukovar danas nalazi daleko od onoga gdje je nekada bio. “Bilo je puno radnih mjesta, danas smo na začelju države, cijela Slavonija, svi ratom opustošeni dijelovi strašno su stradali i trebat će puno godina da se sve dovede u red i na onaj nivo”, smatra Josić.