Mrsićevi Demokrati – sedma stranka Amsterdamske koalicije

Mirando Mrsić

Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrisić potpisao je u nedjelju u Čakovcu pristupanje njegove stranke Amsterdamskoj koaliciji, čime je broj stranaka koje okuplja ova koalicija porastao na sedam.

 Obrazlažući razloge pristupanja Mrsić je izjavio da Amsterdamska koalicija nudi bolji život za sve građene i Hrvatsku kakvu zaslužujemo u 21. stoljeću. Kao najveći problem s kojim se Hrvatska trenutačno naveo je siromaštvo i iseljavanje. 

„Ako se dogovorimo da je nešto dobro za sve građane, e onda se vrlo lako može stvoriti koalicija lijevog centra koja će usprotiviti puzajućoj konzervativnoj revoluciji koju predstavlja HDZ“, rekao je Mrsić, dodavši kako Amsterdamska koalicija može osloboditi Hrvatsku ‘željeznog stiska HDZ-a’.

Ustvrdio je da je ova kolicija jedina oporba ovoj Vladi, može povesti Hrvatsku naprijed te kako se suprotstavlja kriminalu, korupciji i apatiji.

Demokrati će na listu za Europski parlament predložiti liječnicu Marinu Gradišer. 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš poželjela je dobrodošlicu novim partnerima, kazavši kako je svim strankama Amsterdamske koalicije zajednički prije svega zdrav razum. Najavljujući uspjeh Amsterdamske koalicije na EU izborima, pozvala se na zaključak skupine pisaca – „Borimo se za Europu jer će je uništiti“. Rekla je da će se ovih sedam stranaka pridružiti toj borbi. 

„Mi želimo da Europa i Hrvatska budu obrazovane, uspješnog gospodarstva, konkurentne, očuvanog okoliša s obnovljivim izvorima energije“ dodala je Mrak Taritaš. Rekla je kako se na izborima za Europski parlament ne bira između Čakovca ili Bruxellsa već i za jedno i za drugo. 

I predsjednik HSS-a Krešimir Beljak  je rekao da Hrvatska ne mora biti najbogatija država na svijetu, ali mora bit normalna, europska, tolerantna kakvu želi velika većina njezinih stanovnika.

„U Amsterdamskoj koaliciji smo svi jednaki, a s dolaskom Demokrata postali smo najjači oporbeni blok i najjača oporbena politička opcija“, ustvrdio je Beljak.

Potpredsjednik IDS-a Renato Kručić za Amsterdamsku koaliciju je rekao da izvlači Hrvatsku iz ‘ralja nacionalizma’, dodavši da u Hrvatskoj ima mjesta za sve, i za manjine koje u njoj žive.

Predsjednik Laburista David Bregovac pristupanje Demokrata smatra dokazom da koalicija predstavlja dobre ciljeve i da radi odlične stvari.
Potpredsjednici PGS-a i HSU-a, Branko Juretić i Nikola Capar kroz različitost stranaka vide jedinstvo kakvo državi danas treba. „Drago mi je da smo pristupanje potpisali u Čakovcu jer su Međimurci uzor u radišnosti i poštenju, onome čemu težimo u Amsterdamskoj koaliciji“, poručio je Capar.

Listu kandidata za izbore za EU parlament Amsterdamska koalicija predstavit će 23. veljače u Zagrebu.

(Hina)