Mrsić upozorio na širenje lažnih vijesti i histeriju oko migranata

Mirando Mrsić

Nezavisni zastupnik Mirando Mrsić na aktualnom prijepodnevu u srijedu upozorio je na “širenje lažnih vijesti i histeriju oko izbjeglica” i pozvao premijera Andreja Plenkovića da zajedno obiđu migrante i pošalju poruku da su dobrodošli u Hrvatskoj.

“Koliko je u proteklih godinu dana kaznenih djela počinjeno od strane migranata? Koliko je osoba zatražilo azil i koliko ih je dobilo?”, upitao je Mrsić u Hrvatskom saboru.

Mrsić optužio Pernara da širi lažne vijesti o migrantima

Zbog širenja lažnih vijesti o migrantima posebno je prozvao zastupnika Živog zida Ivana Pernara.

“Histerija je otišla tako daleko da je nedavno jedna gospođa u Samoboru, vidjevši radnike druge boje kože, pozvala policiju. Histerija je otišla tako dalje da je na RTL-u građanin Hrvatske koji je porijeklom iz Gane zavapio: ‘Ne zovite policiju kada me vidite na ulici'”, rekao je Mrsić.

Plenković se složio s time da svjedočimo valu stvaranja histerije i panike u kontekstu nezakonitih migracija te apelirao na političare i na medije da ne šire histeriju tamo gdje je nema.

“Mi ćemo nastaviti jasno štiti granicu od nezakonitih migracija, a kad je riječ o zakonitim migracijama ili humanitarnom pristupu, kada je riječ o ljudima koji traže azil, ponašat ćemo se u skladu i s našim i s europskim propisima, vodeći odgovornu politiku i otklanjati histeriju, dramu i paniku koja postoji”, naglasio je Plenković.

Mrsić je pak dodao kako je jasno da treba čuvati granicu, ali da je nedopustivo da Vlada tolerira širenje netrpeljivosti i ne reagira na namjerno iznošenje neistina i obmanu javnosti.

Posebno je pozvao predsjednika Hrvatskog sabora i predsjedništvo da se ograde od istupa zastupnika Pernara, a Vladu da ne dopusti širenje neistina u hrvatskom medijskom prostoru i bujanje netolerancije u društvu.

Pitanje ilegalnih migracija, ali kao sigurnosnog pitanja zanimalo je i Miroslava Tuđmana (HDZ).

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je da Hrvatska ima najdužu vanjsku kopnenu granicu u EU i graniči s državama koje nisu članice te da je to izazovno pitanje koje ne može nijedna država sama riješiti.

“Pitanje ilegalnih migracija je i sigurnosno pitanje”, rekao je te dodao da je Vlada zatražila uključivanje u rješavanje tog problema i država koje se nalaze južnije od Hrvatske.

Jovanović (SDP): Bolnice bi trebalo plaćati po učinku

Upozorivši na probleme u zdravstvu, nedostatak liječnika i medicinskih sestara, Željko Jovanović (SDP) upitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića zašto se ne promijeni način plaćanja bolnica, odnosno umjesto fiksnih limita uvede plaćanje po učinku.

Kujundžić se složio da postoje određene nepravde prema onima koji znaju i rade puno te je najavio donošenje uredbe vezane uz Zakon o zdravstvenoj zaštiti prema kojoj će se uvesti nagrađivanje za medicinske sestre i liječnike koji rade više.

Mariju Jelkovac (HDZ) zanimalo je koje će novosti donijeti novi Zakon o udomiteljstvu.

“Zakon donosi niz poboljšanja, a posebno se ističe omogućavanje udomiteljstva kao zanimanja i kao specijaliziranog zanimanja za mlade i nezaposlene udomitelje”,rekla je ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić.

Naknada za udomiteljstvo kao zanimanje kretat će se od 5500 do 6500 za specijalizirano udomiteljstvo, a na te naknade bit će obračunati i doprinosi po posebnim propisima, navela je.

“Želimo poticati udomiteljstvo kod mlađih osoba, poticati zapošljavanje ali i poboljšati materijalni položaj udomitelja”, istaknula je Murganić te najavila povećanje naknada za udomitelje na 2500 kuna.