Mrak Taritaš: Vlada se pri ukidanju agencija prema ljudima odnosi kao prema krumpirima

Saborska zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš poručila je u ponedjeljak u saborskoj raspravi o nekolicini zakonskih prijedloga kojima se ukida Agencija za investicije i konkurentnost, a njezine poslove preuzima Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, kako se vlada svojim projektom ukidanja agencija prema ljudima ponaša kao prema krumpirima, prebacujući ih iz jedne košare u drugu.

Riječ je o zakonu o prestanku važenja Zakona o osnivanju Agencije za investicije i konkurentnost, izmjenama zakona o strateškim investicijskim projektima, javno-privatnom partnerstvu, poticanju ulaganja te izmjenama Zakona o zadrugama.

Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Nataša Mikuš Žigman rekla je kako je Vlada zadužila tijela koja rade na smanjenju broja agencija, instituta, trgovačkih društava i zaklada sa ciljem racionalizacije poslovanja.

Ukidanjem Agencije za investicije i konkurentnost te racionalizacijom operativnih troškova očekuje se ušteda u ukupnom iznosu od 1.360.000 kuna godišnje, i to zbog ukidanja radnog mjesta ravnatelja i smanjenja materijalnih rashoda, pojašnjavala je Mikuš Žigman.

“Argument za ukidanje agencije je zaključak Vlade. Koji bi bio stručni argument zašto više neće biti Agencija nego Ministarstvo? Kako se ukidaju agencije, bojim se da tu logike nema”, poručila je Mrak Taritaš.

HDZ-ov Damir Felak kazao je kako se nada da će se, uz mjerljive uštede na troškovima, postići i organizacijske uštede.

HNS-ov Stjepan Čuraj smatra kako je nesumnjivo posrijedi politička odluka. “Ne želim vjerovati da je to rezultat pritiska javnosti zbog velikog broja agencija, nego da se zbilja ide prema racionalizaciji i uštedi”, rekao je.