Mrak Taritaš: ‘Spis je u kanalizaciji ili je zapaljen’

Anka Mrak Taritaš/Arhiva

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je kako je odgovornost isključivo na HDZ-u za nestanak spisa u Općinskom državnom odvjetništvu u slučaju elitne prostitucije iz kojega je proizašla tzv. “sms afera” koja se vezuje uz zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića.

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš situaciju s nestankom spisa okarakterizirala je sramotnom, ocijenivši kako je odgovornost na HDZ-u koji se time “razotkrio” kao stranka koja institucije “doživljava kao poluge za ostvarivanje vlastitih interesa”.

“Meni je sramotno da se u našoj zemlji to događa”, rekla je Mrak Taritaš u Zagrebu.

“HDZ se razotkrio i vidimo način na koji funkcionira. Dakle, oni institucije doživljavaju kao nešto što je njima na usluzi, kojima oni upravljaju i kroje budućnost ove zemlje, a (što) koriste i za međustranačka prepucavanja. Institucije se koriste za međustranačko obračunavanje unutar HDZ-a. To se može napraviti i drugačije, ali očito su tu problemi znatno dublji”, ocijenila je.

Istaknula je kako je upravo pravosuđe neuralgična točka koja pokazuje lošu sliku Hrvatske, “a sada nestaju spisi po potrebi”. “Taj spis je nestao po potrebi i ne treba tu koristiti nikakve druge riječi; netko je unutra bio, i spis je negdje otišao u kanalizaciju ili je bespovratno zapaljen. Ali to pokazuje da se zna i da se institucijama upravlja za osobni interes i interes HDZ-a”, ustvrdila je Mrak Taritaš.

Na novinarsko pitanje tko je taj koji upravlja, kazala je kako pretpostavlja da je riječ o grešci u sustavu “koja nije od jučer”: “Mi tu govorimo o nečem što je bilo 2011. Možda bi se, da se zagrebe ispod površine, našlo i dalje. Ali to je odgovornost HDZ-a”.

I pitanje Brkićeve odgovornosti, kako je rekla, stvar je HDZ-a, jer on je zamjenik predsjednika stranke Andreja Plenkovića i obnaša izuzetno važnu funkciju u Saboru, a “ako je HDZ zaključio da je najbolje što oni mogu dati Brkić, onda je to HDZ-ov problem”.