Mrak Taritaš: Oporba pokreće interpelaciju zbog stanja u zdravstvenom sustavu

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u četvrtak je najavila da će oporba pokrenuti interpelaciju o radu Vlade zbog stanja u zdravstvenom sustavu, ocijenivši da se Vlada nije pripremila za novi val koronakrize te da nije podmirivala dugove u zdravstvu.

„Stanje u zdravstvenom sustavu je alarmantno. Cijelo ljeto smo slušali da će jesen biti teška, da ćemo imati nove mjere vezane uz školstvo, posao i ostalo i da se moramo na to pripremiti. Po svemu sudeći, pripremili smo se svi osim naše Vlade. Stoga mi krećemo sa zahtjevom za interpelaciju o radu Vlade na temu stanja u zdravstvenom sustavu. U oporbi smo se dogovorili, pripremamo zaključak i idući tjedan ćemo ga uputiti u saborsku proceduru“, najavila je Mrak Taritaš u izjavi novinarima u Saboru.

Za stanje u zdravstvu odgovoran je, kaže, premijer Andrej Plenković i Vlada te su zbog toga i odlučili pokrenuti tu inicijativu.

Uzrok nagomilanih dugova u zdravstvu nije samo koronakriza nego stanja u zdravstvu i neplaćanja svojih obveza, a ova Vlada nije ispunjavala svoje obveze kako je trebala i to je došlo na naplatu, smatra čelnica Glasa.

Komentirala je i rebalans proračuna, rekavši da je premijer već drugi dan u Saboru i uvjerava ih da stvari nisu onakve kako oporba tvrdi, da je situacija puno drugačija i ima ružičaste naočale. Moramo biti korektni i reći da je ovo drugi rebalans koji je prouzročila koronakriza koju nitko nije mogao predvidjeti, ali je rebalans pokazao kolike su dubioze u našim sustavima te da se trebamo okrenuti nečem novom i drugačijem.

Za desetak dana raspravljat ćemo o proračunu koji je zaista optimističan i treba razgovarati o realnim uvjetima i situacijama. Iz rebalansa ni iz proračuna ne vidimo da se okreće neka nova stranica. Mi gospodarstvo vežemo uz turizam, ugostiteljstvo i usluge. Na stolu su nam zelene politike, zeleni razvoj i zeleni poslovi koje nam nudi Europska unija, a to ne vidimo ni u rebalansu ni u proračunu. Naši amandmani će ići u smjeru omogućavanja prekvalifikacije za zelene politike i poslove jer je to velika prilika za Hrvatsku, poručila je.

(Hina)