Mrak Taritaš: Izostale reakcije premijera i predsjednice jedan od razloga za klimu kakva je sad u društvu

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u srijedu je u Rijeci ocijenila da su izostale reakcije predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović kod prošlih slučajeva napada na pripadnike srpske nacionalne manjine te da je i to “jedan od razloga za klimu kakva je sad u društvu”.

Predsjednica Nacionalnog vijeća GLAS-a Nada Turina Đurić na istoj je konferenciji za novinare ocijenila da Hrvatska ima dobre zakone vezane uz položaj i zaštitu nacionalnih manjina i to, kako je rekla, možda ponajbolje u EU.

 “Treba se držati zakona i postupati odmah. Stav je GLAS-a da je nedopustivo obračunavanje i vrijeđanje ljudi zbog toga jer su druge nacionalnosti ili vjere”, istaknula je.  Ustvrdila je da je za to odgovorna izvršna vlast, te da policija mora utvrditi činjenice i okolnosti događanja, a sud, temeljem toga sudi i presuđuje.  “Kad prestanemo politizirati i pretvarati sve u atmosferu “linča” ili “podrške”, ovakve situacije se mogu i moraju riješiti odmah”, rekla je.

 Upozorila je da svatko mora raditi svoj posao, odgovorno i pošteno, “bez fige u džepu” – od premijera i predsjednice do policajca na očevidu.

 “Takve situacije ne smiju biti alat za skupljanje političkih bodova. Svi građani moraju biti sigurni u institucije države da svoj posao rade po zakonu i bez pristranosti, i trebaju to podržavati”, navela je Turina Đurić, dodajući “to se zove pravna država. Sve drugo je anarhija i kaos u kojem se ne zna tko će prvom prilikom dobiti po glavi, možda bez razloga”.

 Nada Turina Đurić je govoreći o odnosu HDZ-ove vlasti s državne razine prema Primorsko-goranskoj županiji, ocijenila da Vlada ne promišlja strateški za cijelu regiju.

 “Tradicionalno za HDZ, samo kupuje glasove, a ništa krucijalno u ovom kraju ne miče se s mrtve točke”, ocijenila je.

(Hina)