Povezite se

Politika

Mrak Taritaš: Bandić ide iz ludosti u ludost

Objavljeno

-

Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš u srijedu je ustvrdila da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svojim postupcima ide “iz ludosti u ludost”, a premijera Andreja Plenkovića prozvala je da je “prepustio Zagreb u ruke nesposobnog gradonačelnika”.

Kao primjer opisanog Bandićevog ponašanja Mrak Taritaš je navela točku sutrašnje sjednice Skupštine u kojoj stoji da će se 13,5 milijuna kuna izdvojiti za stručnjake koji će raditi pregled, a građani će potom moći aplicirati pred državu i Povjerenstvo za štete koje na raspolaganju ima 20 milijuna kuna.

“Zamislite kad aplicirate i to Povjerenstvo kaže da za štetu možete dobiti 72 kune. Nemojmo se sramotiti”, komentirala je Mrak Taritaš novinarima u Saboru.

Odnos zagrebačkog gradonačelnika i HDZ-a opislala je tinejđerskim – “malo se volimo, malo svadimo, malo ovako, malo onako”, ali “zapravo stabilnim jer su jedno drugome potrebni”. 

Rekla je da su putem sms-a dobili potvrdu da će se sutrašnja sjednica Skupštine, kako je i prethodno najavljeno, održati putem videokonferencije, ocijenivši takav način održavanja neučinkovitim “jer vas netko može ugasiti ili ne pustiti da govorite”.

Oporba, kaže, ne vidi smisao u tome da se sjednica održava online, a ne fizički kada se sve mjere popuštaju te smatra da se tu radi o inatu predsjednika Skupštine Drage Prgometa.

Bandićevoj ludosti nema kraja

Sjednica je, naglašava, važna jer je prošlo sedam tjedana od potresa te žele dobiti izvješće kako bi vidjeli što se radi i namjerava učiniti “jer gradonačelnik ide iz ludosti u ludost i nema joj kraja”.

Mrak Taritaš podržava SDP-ov prijedlog Zakona o referendumu kojim predlažu da se prikupljanje potpisa za referendum omogući i online, putem sustava e-građani, a cilj im je tako srušiti Milana Bandića. Smatra da takav način prikupljanja potpisa treba biti u zakonu bez obzira na koronavirus.

Podsjetila je pritom na tzv. lex šerif čiji uvjeti za smjenu gradonačelnika su, kaže, nemogući i praktički bi zastupnici iz Bandićeva kluba morali glasati za to.

Ocijenila je i da se Zakon o obnovi Zagreba nakon potresa pretvorio u sapunicu i da se vladajući ponašaju “kao da zapravo nikoga nije briga za Zagreb i što će se događati”.

Obnova Zagreba mora biti državni projekt

“Bez obzira što je gradonačelnik pokazao da je nedorastao tome, to mora biti državni projekt. A Plenković je prepustio Zagreb i Zagrepčane u ruke nesposobnog gradonačelnika”, komentirala je.

Vezano za parlamentarne izbore Mrak Taritaš smatra da se ljevica treba okrupniti te joj se to u ovom trenutku čini puno uspješniji model micanja HDZ-a s vlasti. Dodala je i da u tom smislu i vode razgovor s najvećom oporbenom strankom – SDP-om.

“Smisao je da se od centra lijevo uspije najviše moguće dobiti i da se proba maknuti HDZ. Za to trebate odraditi sve što se treba odraditi jer će i HDZ napraviti sve”, ustvrdila je.

Za Nacionalni stožer Civilne zaštite komentirala je da je radio stručno, “sve dok nisu krenule sulude odluke” te smatra da odluke koje donose idu HDZ-u na korist. “Sad će se ići s popuštanjem mjera kako bi se mogli održati izbori”, dodala je čelnica Glas-a.

Politika

Suverenisti u Sisku: Vlada je odustala od energetske suverenosti

Published

on

Saborski zastupnici Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović i Željko Sačić podržali su u srijedu 250 radnika sisačke Rafinerije, koji će nakon otkaza za tjedan dana napustiti Inu, te su optužili Vladu da je odustala od energetske suverenosti.

Na konferenciji za novinare ispred Upravne zgrade Rafinerije, Zekanović i Sačić ustvrdili su da za gašenje Rafinerije i otkaze 250-orici radnika najveću odgovornost snose premijer Andrej Plenković i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Ovo nije propust menadžmenta sisačke Rafinerije i same Ine nego se radi o propustu Vlade, nadležnog ministarstva i premijera Plenkovića. Ovdje je potvrđeno da je Hrvatska potpuno odustala od energetske suverenosti”, rekao je Zekanović.

Mađarske rafinerije itekako dobro rade, a nafta s hrvatskih naftnih polja ide u Mađarsku. Ministar Ćorić, umjesto da je odlazio u “Klub” na tajne razgovore sa čelnim ljudima Janafa, trebao se malo više baviti sisačkom Rafinerijom i energetskom suverenošću naše države, dodao je.

“Ono što je započeo Ivo Sanader završit će, izgleda, Andrej Plenković”, kaže Zekanović.

Sačić je spomenuo golem doprinos radnika rafinerije za Domovinskog rata, kada su u teškim uvjetima osiguravali energente za Hrvatsku vojsku, a “spletom kriminalnih okolnosti ti ljudi ostali su bez svoje egzistencije”.

Optužio je Ćorića za potpunu nezainteresiranost za probleme radnika i Vladu da je digla ruke od Rafinerije, iako Hrvatska još ima 44 posto vlasništva i tri člana Uprave.

Neshvatljiva je i šutnja HDZ-a, posebno ovdje na lokalnoj razini. Trebali bi svi zajednički tražiti rješenja, rekao je Sačić.

Komentirajući “aferu Janaf” Zekanović je ustvrdio kako u Hrvatskoj “jedna afera sustiže drugu” pa ranije afere padaju u zaborav. O Josipi Rimac se više gotovo ne govori, Sanadera smo zaboravili, kao i mnoge druge koji su bili na funkcijama.

Plenković uvijek vješto takve afere prikazuje kao obračun s korupcijom, ali ne radi se o tome nego o teškim političkim aferama, jer je te ljude postavio aktualni predsjednik Vlade na najodgovornije funkcije u državi, kaže Zekanović.

Ucitavanje vijesti

Politika

Peović: Sabor zagovara, potiče i provodi ustašizaciju !!!

Published

on

Izvor: Nacionalno/D.Prša
Ovo se svakako mora pročitati!!!
Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović na Facebooku je napisala podužu objavu u kojoj brani zvijezdu petokraku i performans u Rijeci.
Crni mrak filo-ustaštva ne dolazi s riječkih ulica
U Rijeci je na postavljanje instalacije crvene zvijezde umjetnika Nemanje Cvijanovića reagirala filo-ustaška skupina koja se u samo par sati organizirala kako bi došla pjevati „Zovi samo zovi”, istaknula ustašku šahovnicu s prvim bijelim poljem, znak HOS-a koji su sami branitelji povezivali s Antom Pavelićem i Nezavisnom državom Hrvatskom, pozdrav “Za dom spremni”, te poručiti da je „zvijezda najveće zlo u Hrvatskoj”. Nisu li “najveće zlo” u Hrvatskoj socijalna nepravda i nejednakost, siromaštvo, iseljavanje, nesigurni uvjeti rada, vlada koja misli još rezati radnička prava i još više pogodovati onom tankom sloju bogatih? Ne, filo-ustašama je najveći problem – zvijezda. Ne simbolizira li zvijezda nešto što može pomoći da se i Rijeka i obespravljeni u Rijeci, kao i svuda u Hrvatskoj oslobode? Nije li zvijezda simbol društva solidarnosti, jednakosti, prekida s vjerovanjem da „nema drugog načina”. Nije li zvijezda konačno “Ne!” bijedi i nepravdi?
Ipak neki koji su i sami siromašni, deprivilegirani, obespravljeni urlaju pjesme onih koji bi ih još više deprivlegirali, osiromašili, dapače uzeli im zemlju koju navodno vole, onih koji su prodali Rijeku Italiji?
Mnogi bi rekli da je to zakon ulice, optužili bijesnu rulju, čak bi se uvukli i u klasični urbani-fašizam pa tumačili da to nisu „pravi Riječani” već pridošlice. No filo-ustaštvo ne dolazi niti s ulice, niti s periferije.
Najviši dom hrvatske politike – Sabor zagovara, potiče i provodi ustašizaciju priređujući filo-ustašama razne materijale za mržnju, poticanje na nacionalnu netrpeljivost, opasnu reviziju prošlosti, protuustavno djelovanje.
Samo par dana prije incidenta filo-ustaša u Rijeci na Odboru za ratne veterane Hrvatskog sabora predsjedavajući odbora Josip Đakić, članovi Odbora Željko Sačić i Ante Deur, te ministar i potpredsjednik Vlade Tomo Medved – dali su uputu prosvjednicima kao i svim filo-ustašama kako se odnositi prema povijesti.
Tamo su istaknuli:
a) izmišljenu tezu da je crvena zvijezda u Evropi zabranjena
b) izmišljenu tezu da je crvena zvijezda simbol pod kojim su Srbi okupirali Vukovar
c) revizionističku interpretaciju prema kojoj su partizani koljači i „neprijatelji hrvatskog naroda”
d) implicirali da su Ustaše ubijene u Drugom svjetskom ratu bili pravi hrvatski branitelji.
Pozivajući se na rezolucije Vijeća Evrope članovi Odbora, predsjedavajući i ministar izmišljali su kako je zvijezda zabranjeni simbol (niti u jednoj rezoluciji Vijeća Evrope to ne stoji); propuštali su činjenicu da su Srbi sva jugoslavenska obilježja s uniformi skinuli mjesec dana prije pada Vukovara; da su partizani ti koji su zemlju oslobodili od fašizma i nacizma, a najviše njih je bilo hrvatske nacionalnosti; te da su Ustaše bili kolaboracionisti fašista i nacista, zastupali rasne zakone i provodili masovna pogubljenja.
Naš vrli ministar Medved na pitanje zastupnice o filo-ustaškoj udruzi Hrvatski domobran čiji član sjedi u Povjerenstvu za vojna groblja ne pokazuje nikakvu iznenađenost tom činjenicom niti smatra da je to potrebno mijenjati; predsjedavajući Josip Đakić Tita proglašava jednim od najvećih zločinaca 20. stoljeća; a Željko Sačić smatra da se partizanska groblja uopće ne trebaju održavati. Čak je i iz friziranog izvještaja s Odbora jasno da je riječ o protuustavnom djelovanju saborskog odbora*.
Dakle, Riječani i Riječanke ne bojte se! Neće crni mrak s ulice doći – crni mrak dolazi sa samog vrha – i taj vrh i vrhuška, domaća elita klijentelistički umrežena i dobro potkožena producira smrad i mrak. Rijeka je uvijek bila i bit će – crvena, solidarna, jednaka, pravedna. Strukturalna nepravda i nejednakost, nezaposlenost, siromaštvo, obespravljenost većine su naši neprijatelji. Te je neprijatelje odlučila iz mračnih i smradnih rupa istjerati – upravo crvena zvijezda, kako nekad tako i sad. Zvijezda je simbol pod kojim se borilo za viziju boljeg i pravednijeg društva, neprijatelji zvijezde borili su se za nejednakost, zlo i zločin kao zakon.
Vratit ćemo zvijezdi svjetlost, Rijeci zvijezdu, a solidarnost, jednakost i pravednost – narodu.
Smrt fašizmu – sloboda narodu!

**Crni mrak filo-ustaštva ne dolazi s riječkih ulica**U Rijeci je na postavljanje instalacije crvene zvijezde…

Objavljuje Katarina PeovićUtorak, 22. rujna 2020.

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović: Ja nisam nervozan, Plenković je nervozan, ja sam bijesan!

Published

on

Predsjednik države Zoran Milanović jučer je rekao da je premijer morao znati za istragu o Janafu, a premijer Plenković mu odgovorio, među ostalim, da je nervozan, danas se opet oglasio Milanović.

“Ja nisam nervozan, ja sam zabrinut. Njega je netko doveo u ozbiljnu situaciju jer ga, sad mi je jasno, nisu obavijestili o tome. Taj čovjek to nije znao… On mora znati neke stvari, u suprotnom u ovoj zemlji nema odgovorne osobe, rekao je Milanović.

“On mora znati, ne utjecati na tijek istrage, to je jasno… Ima tko mu je to morao reći, ako već ne tijekom procesa, onda nakon”.

“Premijer mora znati, on nije brifiran i to je skandal… On mora znati, netko mora voditi državu, u protivnom, odustanimo od države, nastavlja Milanović.

“Ono što on kaže da sam nervozan, on je nervozan, ja sam bijesan, ne na njega. Ovo se ne smije događati u demokraciji. On je u situaciji u koju je doveden neznanjem ili glupošću svojih suradnika”, rekao je Milanović.

Istaknuo je da imenovanje Kovačevića na još jedan mandat u Janafu pod pretpostavkom da je vlast znala što se događa otvara mogućnost žalbi firmi koje su radile s Janafom.

“Da, saborsko povjerenstvo odmah, jer ovo je ozbiljan skandal. To su situacije u kojima društvo može otići u potpuno drugom smjeru. Imamo državu i moramo se naučiti voditi tu državu i paziti na stvari”, rekao je predsjednik.

“, kaže predsjednik države Milanović.

Nacionalno/N1.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije