Možemo i Zagreb je NAŠ kazneno prijavili Bandića zbog sljemenske žičare

Zagreb, 23.11.2020 - Konferencija za medije političkih platformi Zagreb je NAŠ! i Možemo! o kaznenoj prijavi koju su podnijeli zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja vezanih uz Žičaru Sljeme . Na slici Sandra Benčić, Tomislav Tomašević i Urša Raukar. Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Političke platforme Možemo i Zagreb je NAŠu ponedjeljak su podnijele kaznenu prijavu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog zlouporabe položaja i ovlasti te nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare.

“Prema konspiratoru koji je poslao video svim medijskim redakcijama s jasnim dokazima, DORH i Uskok trebali bi djelovati već po službenoj dužnosti. Međutim, podnosim kaznenu prijavu protiv Bandića zbog kaznenog djela zlouporaba položaja i ovlasti, primanja mita i počinjenja kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja kako se nitko ne bi ‘pravio blesav'”, poručio je gradski i saborski zastupnik Tomislav Tomašević.

To nije samo Bandićeva, nego i žičara Andreja Plenkovića

Kaznenu prijavu podnosi i kako bi ga institucije izvijestile o tome što su napravile, dodao je.

“Ovih 13 nesretnih godina Grad Zagreb čeka ili popravak stare ili novu žičaru za Sljeme. HDZ je čak stavio kao uvjet za sklapanje koalicije s Milanom Bandićem izgradnju nove žičare. Tako da je ova najskuplja žičara u Europi ujedno i HDZ-ova žičara, ne samo Bandićeva, nego i žičara Andreja Plenkovića”, poručio je.

Žičara nije projekt za dizanje izletnika na vrh Sljemena, nego za “dizanje love” koja će, tvrdi Tomašević, biti korištena da se ilegalno financira Bandićeva kampanja na sljedećim lokalnim izborima.

Unatoč tome što je podnošenje kaznenih prijava protiv Bandića Sizifov posao, dodaje, s obzirom na to da sedam godina još traje sudski postupak bez čak i nepravomoćne presude u aferi Agram, oni ipak podnose prijavu jer smatraju da su DORH i Uskok dužni reagirati što prije da se ova situacija raščisti, kako ne bi utjecala na lokalne izbore u svibnju iduće godine.

Također, Tomašević je naveo primjer za koji smatra da do sada nije bio spomenut u vezi ove afere – 89 milijuna kuna, što je točan iznos između najskuplje i najjeftinije ponude na javnom natječaju za izgradnju žičare, izvlače se preko tvrtke GIP Pionir, koja je gradila zgradu u kojoj Bandić živi.

Koordinator za izgradnju žičare iz Bandićeve stranke

Uz to, Bandić je još 2016. kao koordinatora tima za izgradnju žičare, u kojem su predstavnici Gradske uprave i svih gradskih poduzeća, imenovao Vladimira Gruborovića, koji je član Glavnog odbora Bandićeve stranke.

To je i više nego dovoljno indicija i dokaza, ustvrdio je Tomašević.

Uz kaznenu prijavu priložit će informacije iz videa, kao i troškovnike, narudžbenice i zapisnik inspekcije Ministarstva gospodarstva, koji je potvrdio da je iskopavanje građevinske jame na donjoj postaji žičare bilo isključivo C kategorije tla, a ne A i B, čime su se troškovi naknadno povećali za 10 milijuna kuna.

“Podnosimo kaznenu prijavu jer je krajnje vrijeme da se ovo raščisti. Ako neće institucije riješiti problem Bandića, vjerujem da će to napraviti građani na sljedećim izborima”, poručio je Tomašević.