Povezite se

Izdvojeno

Može li ‘trgovac’ Trump Americi prodati još četiri svoje godine

Objavljeno

-

Donald Trump samoga sebe smatra legendarnim trgovcem, no može li doista prodati Americi još četiri dramatične godine u Bijeloj kući?

U utorak će u Orlandu na Floridi napraviti prvi korak i objavit će službenu kandidaturu za drugi mandat. Operativni šef kampanje Michael Glassner kaže da se za taj “povijesni” skup “traži karta više”.

Nema sumnje kako će večer izgledati. Hvalisavi Trump tvrdit će da je američko gospodarstvo jače, vojska snažnija i da država nikada nije imala veći ugled.

Odani birači i simpatizeri Republikanske stranke, s crvenim bejzbolskim kapama na kojima piše “Učinimo Ameriku ponovno velikom” vikat će “SAD, SAD!”.

Kad predsjednik upre prstom na novinare koji prate skup vjerojatno će uslijediti zvižduci i uzvici negodovanja.

Totalno drugačiji od drugih

Godine 2016. Trump je bio novost, kandidat toliko drugačiji od drugih, ‘neotesanac’ za kojeg je malotko vjerovao da može pobijediti demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton.

No danas svi znaju što mogu očekivati.

“Godine 2016. je upalilo kada je govorio da su svi drugi u krivu, pa će slijediti isti instinkt vjerujući da može opet pobijediti 2020.”, rekao je politički analitičar sa sveučilišta u Virginiji Larry Sabato.

“To možda nije dobra strategija, ali Trump nije sposoban promijeniti smjer”, dodao je.

Iako kampanja službeno počinje u utorak, bivša reality zvijezda i trgovac nekretninama nije prestao s kampanjom od 2016. kada je u utrku ušao teatralnim spuštanjem niz zlatne pokretne stube u Trump Toweru u New Yorku.

Smatrajući se autsajderom koji se radije povezuje s biračima nego s Kongresom ili još gore “neprijateljskim medijima”, Trump održava puno više skupova nego bilo koji prethodni stanar Bijele kuće.

A oni se održavaju po poznatom obrascu.

Posjetitelje se najprije zagrijava rock glazbom, onda se pojavi Trump i krene nabrajati dosadašnje uspjehe pa samouvjereno najavi pobjedu 2020. podsjećajući na “dan kada sam se zajedno s prvom damom spustio pokretnim stepenicama”.

Te su stepenice postale takav mitski element Trumpove priče da je njegov zet Jared Kushner čak razmišljao da scenu ponovi u kampanji za izbore 2020., objavio je The New York Times.

‘Nesaničar’ protiv ‘Pospanog Joea’

Umjesto toga, Trump će “zaljuljati” centar Amway u Orlandu koji prima 20.000 ljudi, u saveznoj državi Floridi čijih bi mu 29 elektorskih glasova moglo pomoći da zadrži posao.

Prizor je to u kojem predsjednik uživa i savršena pozornica za takvog ‘showmana’. Pošto mu je hvalisanje u krvi, Trump će iskušani obrazac koristiti i u kampanji. A zapravo, ima se i čime hvaliti.

Gospodarstvo, biračima tradicionalno najvažnija predizborna tema, cvijeta uz rekordno nisku nezaposlenost i snažan rast.

No, na žalost brojnih čelnika Republikanske stranke, 45. američki predsjednik jednostavno ne može izdržati pa umjesto da se drži pozitivnih priča, inati se i sukobljava i s vlastitim neprijateljima u Washingtonu i s drugim državama.

Trgovinski rat s Kinom, za koji je Trump nekoć tvrdio da će biti “lak”, prijeti da preraste u normalno stanje stalnog dizanja carina i napetosti.

Zid na granici s Meksikom, za koji je uvjeravao da će ga platiti Meksiko, niti je dovršeno niti je osigurano njegovo financiranje i povod je ružnim raspravama diljem zemlje.

I dok je dvogodišnja istraga o povezanosti Trumpa s Rusijom okončana, on nikako da se ostavi te teme, pa je tako nedavno rekao da policiji ne bi prijavio strano uplitanje u kampanju.

Američki birači su zbog stalnih kontrovezi i skandala ljutiti i podijeljeni više nego u posljednjim desetljećima i to izbore čini nepredvidivima.

Demokrati tek trebaju krenuti u proces izbora svoga kandidata s liste na kojoj je više od 20 imena. Tko god osvoji nominaciju, suočit će se s Trumpovim bijesom.

Najizgledniji demokratski kandidat Joe Biden, potpredsjednik u vrijeme Baracka Obame, već je prozvan “Pospanim Joeom”.

Ankete, međutim, pokazuju da je Biden u prednosti pred Trumpom i demokrati se nadaju da će bivši potpredsjednik otići korak dalje i postati prvi čovjek SAD-a.

Osvoji li Biden nominaciju, Trump bi čak mogao zažaliti što ga je nazvao “spavalicom”, napisala je kolumnistica New York Timesa Gail Collins.

“Amerikanci bi se mogli zapitati žele li predsjednika koji noću spava ili onoga koji ustaje u pet ujutro i tvita s puno pravopisnih grešaka”, kaže Collins.

(Hina)

Nastavi pregledavati

Izdvojeno

Sindikati: Štrajka 93 posto učitelja u Hrvatskoj, u utorak štrajk u tri županije

Published

on

Dodao

Sindikati prosvjetnih radnika objavili su u ponedjeljak da u cijeloj Hrvatskoj štrajka 93 posto djelatnika osnovnih i 89 posto srednjih škola, a u utorak će sa cirkularnim štrajkom nastaviti škole u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je na konferenciji za novinare da se u utorak nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama u Vukovarsko-srijemskoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji.

Prema dosad prikupljenim podacima o odazivu na današnji štrajk, u osnovnim školama štrajka 93,42 posto, a u srednjim školama 89,01 posto zaposlenih.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima za 6,12 posto, što je najavio premijer Andrej Plenković, prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović najavio je u nedjelju, kao odgovor na sindikalne zahtjeve, da će naručiti analizu svih koeficijenata složenosti radnih mjesta u državnoj i javnoj upravi, kako bi svi zaposleni bili pravedno vrednovani.

“Jučer smo čuli najavu da će Vlada osnovati novu grupu Borg, koja će krenuti u spas javnih državnih službi. Najbolje svjetske konzultantske kuće ne rade ispod 500-tinjak milijuna kuna, mislim da je bolje uložiti u ljude u osnovom i srednjem školstvu i ispuniti zahtjeve sindikata”, ironično je to prokomentirao Mihalinec.

Cirkularni štrajk trajat će do 1. studenog

Ciklus cirkularnog štrajka, u kojem se izmjenjuju županije u kojima se organizira štrajk, trajat će do 1. studenog, najavio je Mihalinec ne otkrivši što će sindikati poduzeti nakon toga.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem ocijenila je odličan odaziv na štrajk, koji je ušao u dvanaesti dan, kao očekivani odgovor na poteze i poruke Vlade.

“Ovo je samo reakcija na ono što je upućeno s Markova trga. Ministar rada očito je smatrao da pokušajima prijetnje i ucjene da dani štrajka neće biti plaćeni utjerati strah u kosti zaposlenicima, no ovo danas mu je odgovor”, poručila je Šprem.

Sindikalni čelnici ustvrdili su da zabrana štrajka nema pravni temelj jer je štrajk započet zbog “gospodarsko-socijalnih interesa zaposlenih”, kao što stoji u Zakonu o radu.

“Želim poručiti svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja – budite hrabri, budite dostojni, jer borite se za nešto što je neprocjenjivo, a to je dostojanstvo naše struke”, zaključila je Šprem.

Mihalinec je ustvrdio kako štrajkaši i dalje imaju veliku podršku roditelja, a u vezi nadoknade nastave kaže kako će se sve stići, čak i bez održavanja nastave subotama.

Sindikalisti također ne vjeruju u sastanak s premijerom Plenkovićem o osnovici plaće, sve dok se ne riješi pitanje koeficijenata.

Ranije u ponedjeljak propao je i pokušaj mirenja Vlade i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, tako da fakulteti u četvrtak organiziraju jednodnevni štrajk, a njegovi čelnici najavljuju da će svakog tjedna štrajkati najmanje jedan dan.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Na mjestu masovne grobnice odana počast žrtvama u Baćinu

Published

on

Dodao

S komemoracije u Baćinu na mjestu masovne grobnice, najveće nakon Ovčare, u ponedjeljak je pravosuđu poručeno da ratni zločini moraju biti prioritet jer, kako je rekao izaslanik predsjednika Vlade, ministar Tomo Medved, naša bolna rana je njihovo neprocesuiranje.

“Naša je obaveza štititi dostojanstvo svih žrtava rata, poginulih branitelja i civila, ali je naša bolna rana neprocesuiranje ratnih zločina. Nitko nema to pravo i ne prihvaćamo nikakve izgovore jer je to prioritet svih prioriteta”, rekao je na ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved.

 Među ostalim, istaknuo je i kako Vlada uvodi nove oblike skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji, kao što je zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje. 

 O doprinosu i žrtvi Sisačko-moslavačke županije u Domovinskom ratu govorio je i izaslanik hrvatske predsjednice i njezin savjetnik Ante Deur.

“Bog nam je dao privilegij da 90-ih godina stvaramo i budemo temelj hrvatske državnosti. Naša je generacija dosanjala taj san, ali moramo zajedno od svih državnih institucija tražiti da u svoju djelatnost unesu segment stvaranja države. Zaborav nam ne smije prerasti u grijeh. Zato žrtve Domovinskog rata moraju biti obuhvaćene kurikulom povijesti u našim školama”, rekao je među ostalim Deur.

Ni nakon 28 godina nitko od krivaca za strašan zločin u kojem je prije 28 godina ubijeno najmanje 56 ekshumiranih civila, od kojih devet još nije identificirano, nije u zatvoru, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i zatražio od pravosuđa da takve zločine odmah procesuira i da se krivci kazne.

Izaslanica predsjednika Sabora i saborska zastupnica Željka Josić upozorila je kako mnoge masovne grobnice još nisu otkrivene, ali zbog toga sjećanje na žrtve ne smije izblijediti.

O zločinu u Baćinu 21. listopada 1991., kada su ubijeni civili, Hrvati iz Baćina, Cerovljana i Hrvatske Dubice, govorila je načelnica općine Ružica Karagić.

Kako je rekla, u općini Hrvatskoj Dubici ukupno je 137 žrtava, kojima je počast odana i uređenjem spomen-sobe u Baćinu.

Uz spomenik “Golubice” položeni su vijenci članova obitelji ubijenih civila, zajednički vijenac predsjednice Republike, predsjednika Vlade, predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade i ministra obrane te Hrvatskoga generalskog zbora. Položeni su i vijenci Sisačko-moslavačke županije, mnogih gradova i općina te udruga iz Domovinskog rata.

Zajedničku molitvu predvodili su sisački biskup Vlado Košić, dubički župnik Željko Milković i dušobrižnik hrvatskih branitelja Vjekoslav Uvalić. 

Nakon što su obišli spomen-sobu u Baćinu, sudionici komemoracije bili su na misi za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu u crkvi Presvetoga Trojstva u Hrvatskoj Dubici.  

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Izdvojeno

Obilježena 28. obljetnica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade HV

Published

on

Dodao

U Križevcima je u subotu svečano obilježena 28. obljetnica osnutka 3. bojne iz sastava 117. koprivničko-križevačke brigade Hrvatske vojske.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 800 pripadnika te postrojbe, poglavito na zapadnoslavonskom bojištu, 17 ih je poginulo, a 57 ranjeno.

Na ratni put 3. bojne podsjetio je Zvonko Beljo, zapovjednik i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, naglasivši značajnu ulogu njegovih pripadnika u oslobađanju vojnih objekata u Križevcima u rujnu 1991. godine te sudjelovanje postrojbe u Domovinskom ratu.

Ratnim veteranima obratio se i izaslanik predsjednice Republike Ivan Krupec koji je ustvrdio da smo se “branili o istih onih koji se danas proglašavaju ugroženima, a krenuli su u zatiranje svega što je Hrvatsko”.

“I danas mnogi od njih pljuju na nas branitelje, na našu Crkvu, na vjeru i Domovinu. Žele izokrenuti povijest, prikriti ju svojim lažima i krivotvorinama. Pružaju lažnu ruku pomirenja tražeći suživot, a podmeću Statut na ćirilici. Poručujem im, jasno i glasno, nećete nam vi pisati povijest”, poručio je izaslanik predsjednice Republike Krupec.

Prihvatite Hrvatsku kao svoju domovinu ili slobodno idite kud vam drago, poručio je. “U Lijepoj Našoj ima mjesta za sve ljude dobre volje, koje god nacije, vjere, rase bili, osim onima koji ne žele dobro i ne prihvaćaju ju kao svoju domovinu. Naša povijest je duga, plemenita i bogata, kojim god pismom da je pisana, ona je naša i mi je branimo. Nismo se dužni opravdavati nikome za bilo što”, ustvrdio je Krupec.

Zapitao se i “kako se usuđuju oni koji su gazili kolone vlastitih civila 1995. godine govoriti o tome, kako, kada i što obilježavati i kakvo znamenje stavljati na grobove spomenika našim poginulim vitezovima”.

Naša je dužnost i obveza prenositi djeci istinu o sebi i svojoj povijesti”, rekao je na obilježavanju 28. obljetnice osnutka 3. bojne 117. brigade Hrvatske vojske u Križevcima izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Krupec.             

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije