Može li se Hrvatska izboriti za sjedište europske agencije za lijekove?

HRT

Hrvatska je podnijela kandidaturu za domaćinstvo sjedišta Europske agencije za lijekove koje je dosad bilo u Londonu, a nakon Brexita treba se premjestiti u neku od članica EU-a.

Hrvatska ispunjava sve potrebne uvjete, lobira za to preko Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ima objektivne šanse dobiti sjedište EMA-e, ustvrdio je ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer na konferenciji za novinare.

Može li se Hrvatska izboriti za sjedište europske agencije za lijekove i što bi nam to donijelo? O tome i drugim aktualnim pitanjima iz zdravstva govorio je ministar Kujundžić u emisiji HRT-a Tema dana.

Mnogo zemalja je zainteresirano. Kriterije za agenciju ispunjavamo, imamo i komparativnu prednost. Naime, za razliku od većine EU zemalja mi s još četiri druge zemlje nemamo niti jednu agenciju. Hrvatska ima čak dva nobelovca iz kemije. Imamo tradiciju, imamo znanje, spadamo među najsigurnije države u Europi. Vidjet ćemo kako ćemo proći u lobiranju i glasovanju, rekao je ministar.

Agencija bi nam donijela jako puno: veliki finacijski promet, prestižni status, veliki obrt ljudi, popunjenost hotela i to bi bio veliki iskorak. Utoliko će utakmica biti teža, smatra Kujundžić.

U emisiji je bilo riječi i o dugovima zdravstva, razmišljanju o vraćanju HZZO-a ponovno u državnu riznicu te o preseljenju dječje bolnice kroz dvije do tri godine u Sveučilišnu bolnicu u zagrebačkom naselju Blato za koju se traži financijska konstrukcija. Za 7 do 10 godina Zagreb bi trebao imati dvije velike bolnice: Zagreb istok – bolnica Dubrava i Rebro i Zagreb zapad – Sveučilišna bolnica, rekao je ministar zdravstva.