Može li nova Uprava sa Zlatkom Hodakom spasiti Narodne novine ?

Predsjednik Uprave NN Zlatko Hodak/Izvor: Nacionalno

Kako danas, u prosincu 2017. godine stvari stoje s „Narodnim novinama“, tvrtkom od posebnog državnog interesa, nakon niza godina nepromišljenog finacijskog uništavanja od strane politički instaliranih moćnika (HNS-SDP) i da li je moguće da će nova Uprava društva na čelu sa Zlatkom Hodakom spasiti nekad najmoćniju tvrtku, koja je godinama bila raj za uhljebljivanje političkih istomišljenika, teško je reći, no po svemu sudeći već sada su vidljivi drastični „rezovi“ koje je uveo predsjednik Uprave NN Zlatko Hodak sa suradnicima.

Za Nacionalno.hr Zlatko Hodak kaže da se intezivno radi na poslovima raščišćavanja svih nedoumica i raznih negativnosti koje su niz godina vladale u toj firmi.

Podsjetimo da je Državna revizija upozoravala kako državni gubitaš Narodne novine ne provodi preporuke o unapređenju javne nabave te da bi glavni zadaci trebali bili usmjereni na pozornost neposrednih dogovaranja s dobavljačima, izigravanja propisa o javnoj nabavi, angažiranja nepotrebnih odvjetničkih usluga, analizi projekata i još niza toga što je za jednu takvu tvrtku bilo nepojmljivo, ali ipak stvarno i istinito.

Nova Uprava, koja je preuzela dužnost početkom kolovoza 2017. godine, zatekla je niz problema u poslovanju Narodnih novina d.d.

Ono što je mnoge šokiralo, iako se dobro čuvalo od „očiju javnosti“ je podatak koji nam je rezolutno otkrio Zlatko Hodak kazavši da su se Narodne novine u proteklih nekoliko godina susretale s problemima u poslovanju koji su kulminirali u 2016. godini kada je društvo iskazalo gubitak od nevjerovatnih 78 milijuna kuna.

Uzrok takvog katastrofalnog poslovanja Hodak vidi u brojnim lošim poslovnim potezima, negativnim trendovima koji su utjecali na poslovanje ali i neodgovorno upravljanje društvom u proteklih nekoliko godina.

U Narodnim novinama drže da su ključni problemi povezani s poslovanjem tvrtki kćeri Mekkoo d.o.o., proizvodnjom papirnate i konfekcija iz Krapine i tvrtke Imiteks group d.o.o. , trgovinom na veliko ostalim uredskim strojevima i opremom iz Novog Sada. Naime, oba društva u svojem poslovanju iskazala su gubitak koji je viši od vrijednosti temeljnog kapitala.

Da li su se svjesno donosile pogrešne poslovne odluke povezane s tvrtkom Mekkoo d.o.o. koje nisu bile utemeljene na kvalitetnoj studiji izvodljivosti, istraživanju i obradi tržišta, teško je reći, no ako se tomu doda da model pripreme i izvedbe proizvodnog procesa nije riješen na odgovarajući način, upitnim ostaje koji je krajnji cilj bio bivše uprave kojoj je na čelu bio tada „svemoćni“ Davor Čović i da li će tko snositi odgovornost za uništavanje tvrtke koja je sa radom počela davne 1952. godine.

Predsjednik uprave NN Zlatko Hodak kaže da zbog ekonomije obujma tvrtka nije mogla postići konkurentne nabavne cijene repromaterijala. Isto tako drži da su posebno negativan utjecaj na poslovanje imali fiksni troškovi poslovanja, odnosno visina amortizacije i cijena najma za poslovni prostor.

„Sve su navedene činjenice utjecale, uz nedovoljan stupanj iskorištenja kapaciteta, na negativni financijski rezultat u poslovanju. Tvrtka Imiteks group d.o.o , također nije uspjela realizirati prihod koji bi namirio rashode poslovanja te postoji gubitak u poslovanju. Oba društva ovisna su o matici koja ih je izdašno financirala, ali ni to nije dalo odgovarajuće poslovne rezultate“ – kaže Hodak.

Ono što je javnost s podsmjehom čitala iz medija su razno razni poslovi koji su se unazad nekoliko godina provodili u tajnosti, počevši od enormno visokih cijena odvjetničkih usluga, povlaštenih privilegija pojedinih zaposlenika koji su neograničeno koristili službena vozila, plaćanje „detektiva“ koji su tajno pratili, snimali i nadgledali zaposlenike, pa sve do prikazanog troška reprezentacije od nevjerovatnih 3 milijuna kn.

Imenovanjem nove Uprave društva na čelu sa (kažu) iskusnim i provjerenim ekonomskim strategom Zlatkom Hodakom, Vlada je odlučila poduprijeti Narodne novine jer osim strateškog značaja u pitanju je i egzistencija oko 500 zaposlenika u toj tvrtki.

Ono što Hodak drži kao veliki problem u poslovanju je i tkz. „projekt“ suradnje s Hrvatskim nogometnim savezom koji je, zbog loših poslovnih poteza, te nabave robe iz Kine po nekonkurentnim cijenama, doveo do velike količine neprodane robe na skladištu u vrijednosti koja je viša od 7 milijuna kuna.

„Veliki problem u poslovanju predstavlja franžizno poslovanje u kojem dospjeli dugovi partnera prelaze iznos od 3 milijuna kuna, pri čemu društvo nije na odgovarajući način zaštitilo svoja potraživanja.

Rješavanje navedenih problema iz prošlosti značajno će utjecati i na financijski rezultat u 2017. godini tako da je realno očekivati gubitak iz poslovanja. Nova Uprava poduzima potrebne aktivnosti kako bi zaštitila imovinu društva. Dosadašnji je način poslovanja neodrživ i analize pokazuju da, bez značajnih i brzih promjena, poslovanje društva u duljem razdoblju nije moguće. Nove promjene bit će realizirane sustavno u određenim fazama“ – kazao je Hodak.

Dodao je da unatoč ekonomsko-financijskim poteškoćama Narodne novine d.d. imaju potencijal za unapređenje poslovanja i razvoj društva na novim osnovama. Nova Uprava u kratkom je vremenu realizacijom niza mjera i aktivnosti uspjela stabilizirati i konsolidirati poslovanje. Provedene su aktivnosti radi unapređenja prodaje, smanjeni su rashodi poslovanja, započete su aktivnosti na smanjenju zaliha te rješavanja poslovanja tvrtki kćeri. Također, napravljeni su kvalitetni pomaci u upravljanju nekretninama i u voznom parku.

U pripremi je srednjoročni plan poslovanja koji će redefinirati misiju, utvrditi viziju, ciljeve te strategiju poslovanja i razvoja društva, kaže Hodak.

Na upit koji su to ključni trendovi koji utječu na poslovanje Narodnih novina, Hodak kaže da je tu prvenstveno Zakonodavni okvir, jer je država administrativnim mjerama smanjila neporezna opterećenja prema gospodarstvu i građanima što je znatno utjecalo na prihode društva koji su smanjeni u posljednjih pet godina za otprilike 40 milijuna kuna.

Tu je i razvoj elektroničkog poslovanja i digitalizacije poslovanja javne uprave, digitalizacija – pad upotrebe tiskanih obrazaca, jačanje konkurencije u prodaji velikim kupcima i javnim nadmetanjima.
Nevjerovatnih 78 milijuna kuna gubitka u poslovanju predsjednik Uprave Zlatko Hodak drži da će pokušati rješavati kroz niz mjera koje Uprava priprema i to kroz tri faze.

„Prva faza je do 30. 5. 2018., što podrazumijeva prilagodbu poslovanja a obuhvaća povećanje prihoda u veleprodaji i maloprodaji, razradu nove organizacije, osnivanje projektnog ureda za upravljanje razvojnim projektima.

Druga faza je u planu od 01. 06. 2018. do 31. 12. 2019., koja je u stvari transformacija društva, i odnosit će se na evaluacija održivosti klasične maloprodaje, centralizacija isporuka/outsourcing logistike, optimizacija broja zaposlenih.

I treća faza je od od 01. 01. 2020. do 31. 12. 2021. koja također podrazumijeva optimizaciju poslovanja, odnosno stvaranje strateškog partnerstva za povećanje količina u tiskarskoj djelatnosti, optimizaciju IT sustava te optimizaciju upravljanja cijenama“ – kazao je u razgovoru za Nacionalno.hr predsjednik Uprave Narodnih novina Zlatko Hodak.