Motovun Film Festival: Nagrada Maverick po prvi put u rukama žene

Fotografija: Nina Đurđević (MFF/PRess)

U Motovunu je u petak, 28. srpnja, održana svečanost dodjele nagrade Maverick slavnoj poljskoj redateljici Agnieszki Holland, prvoj autorici dobitnici ove nagrade koja se dodjeljuje od 2008. godine.

Fotografija: Nina Đurđević (MFF/PRess)

Nagrada Maverick namijenjena je autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja, a ovogodišnja dobitnica jedna je od rijetkih filmskih autora, a kamoli autorica, iz nekadašnjeg Istočnog bloka, a današnje istočne Europe, koja se etablirala izvan domaćih granica i uspješno spojila filmski istok i zapad.

Nagradu joj je na prepunom motovunskom glavnom trgu predao njezin kolega s praške akademije i jedan od osnivača Motovun Film Festivala, Rajko Grlić.

“Agnieszka Holland je dama koja živi jedan jako buran život oko svijeta, žena koja je jedna od najznačajnijih redateljica današnjice i iznad svega krasno biće”, tom je prilikom rekao Rajko Grlić.

Fotografija: Nina Đurđević (MFF/PRess)

“Drago mi je da je žena osvojila ovu nagradu, ali mi je žao da sam prva. Nadam se da će nas biti još u godinama koje dolaze jer mi je Motovun Film Festival jedan od najdražih zbog ovog grada, filmova, ljudi i hrvatskog jezika”, izjavila je Holland.

Nakon svečanost dodjele nagrade prikazan je njezin najnoviji film Tragovi, koji je odjeknuo unutar službene konkurencije Berlinalea, gdje je i nagrađen Srebrnim medvjedom. Ova anarhističko-feministička kriminalistička drama s elementima crne komedije, naišla je na osudu u Poljskoj gdje je film proglašen promocijom eko-terorizma i antikršćanskim. Film Tragovi dolazi u vrijeme širenja neokonzervativne kontrarevolucije, ne samo u Poljskoj i Hrvatskoj nego i globalno, zbog čega je rad Agnieszke Holland aktualniji nego ikad prije. Zbog važnosti njezinog cjeloživotnog rada, širenja granica filmskog izričaja i svakako neumornosti – ova slobodnjačka motovunska nagrada Maverick ove godine otišla je u njezine ruke.

Fotografija: Nina Đurđević (MFF/PRess)

Za vrijeme počasnog boravka redateljice koja je u svojoj dugogodišnjoj filmskoj karijeri triput nominirana za nagradu Oscar, osim njezinog najnovijeg filma koji je bio u glavnom programu 20. MFF-a, prikazan je i njezin film iz 1978. Provincijski glumci i pilot epizoda HBO hit serije Treme na kojoj je bila gostujuća redateljica.

Izvor: Motovun FF