Povezite se

Politika

Mostu od donatora gotovo 70 tisuća kuna

Objavljeno

-

Most NL u prvoj polovini ove godine za svoje je redovne političke aktivnosti od donatora dobio gotovo 70 tisuća kuna, Glas 51 tisuću, Živi zid 23 tisuće, Nova ljevica 19 tisuća kuna, otkrivaju u ponedjeljak objavljena izvješća.

Most je od 108 donatora dobio ukupno 68. 500 kuna, pojedinačne donacije ne prelaze četiri tisuće kuna, a po toliko je stranci uplatilo samo troje donatora: stranački saborski zastupnici Sonja Čikotić, Božo Petrov i Nikola Grmoja.

Glas je od donatora dobio 51 tisuću kuna, najviše su mu donirali Anka Mrak Taritaš, 10 tisuća kuna i Goran Beus-Richembergh, osam tisuća kuna.

Glavinu od ukupno 23 tisuće kuna, Živom su zidu darovale četiri osobe: saborski zastupnici Damjan Vucelić (sedam tisuća) i Snježana Sabolek (tri tisuće), glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić (pet tisuća), te Vladimira Palfi Sinčić (četiri tisuće).  

Novoj ljevici 10 tisuća kuna od tvrtke iz Lučkog

Donacije Novoj ljevici, jednoj od iznenađenja parlamentarnih izbora, kreću se od 70 do 500 kuna, jedina veća, zapravo najveća je tvrtke Specijalna oprema Lučko u iznosu od 10 tisuća kuna, što je više od polovice ukupnog iznosa od 19 tisuća kuna.

Polugodišnja izvješća o donacijama, od 1. siječnja do 30. lipnja, obvezno je podnijeti svih 167 registriranih političkih stranaka, a do utorka je to učinilo njih 50-ak, dakle jedva trećina.

Objavljena izvješća pokazuju da su za redovne političke aktivnosti od donatora najviše dobili HDZ (560 tisuća kuna), Hrvatska konzervativna stranka (164 tisuće), HNS (143 tisuće), pa Most NL.

Javnosti još nisu dostupna izvješća SDP-a i DP Miroslava Škore čija je stranka jedna od četiri registrirane u prvoj polovini ove godine. Ostale tri su Hrvatska stranka pravne države, Bolji Solin i Fokus. U istom razdoblju brisane su Jedina opcija, Nova srpska stranka, Građanska inicijativa Možemo! i Građanska stranka Siska, stranke se brišu ili na vlastiti zahtjev ili po službenoj dužnosti.

Niz stranaka izvijestio je da nije primio donacije, među njima su Pupovčev SDSS, HSU Silvana Hrelje, IDS, Glavašev HDSSB,Promijenimo Hrvatsku.

Isto navode i nezavisni saborski zastupnici Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina), Veljko Kajtazi (romska) i Željko Glasnović.

Sve političke stranke, nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju do 15. srpnja DIP-u podnijeti izvješća o donacijama, podnose ih unosom u informacijski sustav za nadzor financiranja, a DIP ih na svojoj mrežnoj stranici objavljuje prvog radnog dana od dana dostave.

Stranke, zastupnici i vijećnici koji u propisanom roku i na propisani način ne dostave svoja izvješća, rade prekršaj za koji mogu biti novčano kažnjeni – stranke od 10 tisuća do čak 100 tisuća kuna, a nezavisni zastupnici i vijećnici od dvije tisuće do 20 tisuća kuna.

Politika

Pupovac: Već dugo osjećam potrebu da odem u Škabrnju !!!

Published

on

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac najavio je da će otići na komemoraciju hrvatskim žrtvama u Škabrnji, kako bi s mještanima podijelio bol.

“Već dugo osjećam potrebu da sa svojim rođacima i drugim ljudima podijelim bol zbog stradanja u Škabrnji. To je moj zavičaj”, kazao je Pupovac.

U razgovoru za Večernji list predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac govorio je o svojem viđenju proslave vojno-redarstvene operacije Oluja, o porukama koje su stizale od premijera Andrije Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića, koje su bile u pomirljivu tonu te su velik korak prema budućnosti.

Pupovac se osvrnuo i na kritike koje su došle iz Beograda te na svoj oštar odgovor Ivici Dačiću i ostalim političkim akterima u Srbiji koji su ih proglasili “izdajnicima” zbog sudjelovanja potpredsjednika Borisa Miloševića na proslavi Oluje u Kninu.

Između ostalog, uputio je i oštru poruku ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grliću Radmanu koji je, po njegovu mišljenju, uvredljivo reagirao na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kazavši kako Srbi u Hrvatskoj “ne trebaju mentora sa strane”, donosi Večernji list.

Ucitavanje vijesti

Politika

Željko Sačić: Neozbiljne političke naivčine, ugrožavate sigurnost, stabilnost, nacionalnu i vojnu sigurnost budućih hrvatskih naraštaja …

Published

on

Saborski zastupnik, umirovljeni general Željko Sačić danas je žestoko reagirao na istupe pojedinih hrvatskih političara koji su komentirali zbivanja sa proslave VRO Oluja u Kninu ali i poruke koje dolaze iz Srbije.

Nedorasle, nacionalno neodgovorne i neozbiljne političke naivčine( ??), svjesno ili nesvjesno ugrožavate sigurnost, stabilnost, nacionalnu i vojnu sigurnost budućih hrvatskih naraštaja ..Zar će nam i unuci ..djeca , opet u rat u tenisicama i sa lovačkim puškama. .Sramotni je, otužni i protuhrvatski (veleizdajnički) čin, da na 25 obljetnicu “Oluje”..imamo prelet jednog (1) ispravnog borbenog aviona..Mig .starog cca 50 godina..Dok smo ih u samoj “Oluji ” imali čak 18 (tih aparata), ilegalno, (pod Budimira Lončara proglašenim UN embargom), prošvercanih, uvezenih u RH..

I sad se novoimenovani ministar obrane Banožic “tješi” i lažno nas uvjerava kako će nas NATO..štititi..(ne navodeći pri tom: od koga..kada..pod kojim uvjetima ???)..Prestrasno i protunarodno..Vladajući..zar ne vidite..upregnuli su vas u svoja velikosrpska, protuhrvatska kola..a da toga niste ni svjesni..??

I vi će te, Medved, Plenković, (po nečijem nalogu) u Grubore, Varivode…izjednačavati krivnju hrvatske žrtve i velikosrpskog..vojno poraženog agresora…Pa nek vam barem netko prije toga dojavi da su za te slučajeve kriminalnih ubojstava osumnjičeni, optuženi i pravomoćno presuđeni optuženici i to pred Domaćim i Međunarodnim Sudovima..Dok s druge strane, za sustavno planirana i provedena velikosrpska ,”jna” te četnička masovna uništenja i tisuća masakara..razaranja cijelih hrvatskih gradova..sela , zaseoka, općina…nema niti osumnjičenih , niti optuženih ..a kamoli pravomoćno presudenih udruženih kriminalnih ratnozločinackih zlotvora….Nema ni pokajanja..nema reparacije ratnozločinacke štete Hrvatima..Nema želje za otkrivanjem mjesta ukopa, ubojstva, ratnozločinački umorenih nevinih hrvatskih žrtava..

Okrećete glavu od 700 potencijalno ugroženih hrvatskih branitelja koje ova, nepokajna Srbija želi kriminalizirati po svojem “Zakonu o univerzalnoj nadležnosti”.

Medved..pročitaj..Plenkoviću..Božinoviću..tajne i javne službe također..Niste na razini očekivane nacionalne odgovornosti..i za to, za taj stravičan propust.. nema opravdanja. Revidirate i krivotvorite povijest..utvrđenu čak i pred MKS om u Haagu. Snositi ćete za te “propuste” odgovornost..Hrvatski narod ..hrvatski suverenisti vam sve to -pamte.

Ucitavanje vijesti

Politika

Bačić: najnovije poruke iz Srbije ne doprinose zajedništvu

Published

on

Saborski zastupnik Branko Bačić ocijenio je kako najnovije poruke iz  Srbije, u kojima se zapostavlja politika pomirbe i razumijevanja, koju je Hrvatska pokazala na  25. obljetnici Oluje, ne doprinose zajedništvu.

“Na posljednjoj obljetnica Oluje pokazali smo  da  smo napravili jedan iskorak u Hrvatskoj i da  provodimo politiku uključivanja, pomirbe i razumijevanja jedni drugih”, rekao je Bačić i dodao kako je očekivao da će taj potez, taj korak hrvatske politike pratiti  i (pozitivni) odgovori sa srpske strane.

 No očito, istaknuo je, to nije slučaj. “Mislim da poruke koje smo dobili iz Srbije ne doprinose tom zajedništvu,” rekao je  Bačić novinarima u Metkoviću gdje kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nazoči Martonu lađa.

 Ne želim je nikom docirati, niti što će oni raditi, međutim zbog dobrosusjedskih odnosa, a onda i šire, zbog  boljega stanja na cijelom ovom prostoru bilo bi dobro da nađemo ovakvog sugovornika i na drugoj strani, poručio je Bačić.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nakon nedavne proslave 25. godišnjice Oluje  izjavio kako je Oluja bila najveće etničko čišćenje nakon Drugoga svjetskog rata te je zamjerio vodstvu srpske manjine u Hrvatskoj što je svečanosti u  Kninu  nazočio i potpredsjednik hrvatske  Vlade iz reda srpske nacionalne manjine  Boris Milošević.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije