Mostar: Vatrogasci iz Hrvatske, BiH i Crne Gore za jačanje suradnje i korištenje EU fondova

Predstavnici vatrogasnih službi iz Hrvatske, BiH i Crne Gore zauzeli su se u ponedjeljak na sastanku u Mostaru za jačanje suradnje u gašenju požara, obuci i izobrazbi gasitelja, te korištenju europskih fondova u projektima prekogranične suradnje.

Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice i potpredsjednik Međunarodne organizacije zaštite i spašavanja (CTIF) Ante Sanader istaknuo je kako Hrvatska ima mogućnost apliciranja za sredstva iz EU fondova za programe prekogranične suradnje zajedno sa susjedima, BiH i Crnom Gorom.
“U Splitu se gradi centar, koji bi praktički trebao biti regionalni centar za obuku vatrogasaca kako iz Hrvatske tako i iz BiH, odnosno njezinih županija te iz Crne Gore”, rekao je Sanader u izjavi za medije. Pojasnio je kako bi taj centar trebao služiti za osposobljavanje gasitelja i pripadnika civilne zaštite i jačanju zajedničke suradnje i izobrazbe. Sanader je naveo kako BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o nesmetanom prijelazu kanadera i vatrogasnih snaga, te je izrazio očekivanje da će se sličan sporazum potpisati i s vlastima Crne Gore.
Po riječima Mirjane Čagalj, potpredsjednice Hrvatske gospodarske komore koja je bila suorganizator skupa Foruma vatrogasaca u Mostaru, gasitelji su pozvani na suradnju budući da požari ne poznaju granice.
Predstavnici vlasti u Mostaru ocijenili su iznimno značajnim osposobljavanje regionalnog centra u Splitu, čime bi se omogućila dodatna izobrazba dobrovoljnih i profesionalnih gasitelja.