Povezite se

Politika

Most: Zdravstvo žrtvovano zbog političkih igara i stabilnosti u HDZ-u

Objavljeno

-

Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista održao je konferenciju za medije "Došlo je vrijeme da napokon kažemo dosta! Razlozi za opoziv ministra zdravstva samo se gomilaju". Na fotografiji Ivan Bekavac, Ines Strenja i Božo Petrov.

 Saborski zastupnici Mosta poručili su u srijedu kako je hrvatsko zdravstvo žrtvovano zbog političkih ‘igara prijestolja’ i stabilnosti unutar HDZ-a te da mu, zbog nerada resornog ministra Milana Kujundžića, prijeti kolaps koji neće moći riješiti idućih nekoliko Vlada.

„Došlo je vrijeme da napokon kažemo dosta Kujundžiću jer se razlozi za njegov opoziv samo gomilaju“, kazao je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru. Podsjetio je i kako je prošlo gotovo 80 dana od njihovog podnošenja zahtjeva za opozivom ministra, iako je krajnji propisani rok za raspravu 30 dana.

Zdravstvo žrtvovano zbog ‘igara prijestolja’

„Naše zdravstvo žrtvovano je zbog ‘igara prijestolja’. Toliko im je bilo bitno ne održati raspravu o opozivu tijekom ljeta da je premijeru Plenkoviću promaklo ono što se valja iza brda, pa ga je sada dočekala eskalacija svih problema koje smo mi pobrojali još lani, a i sada prije ljeta”, ustvrdio je.

Suštinsko neprovođenje zdravstvenih reformi je, poručuju ‘mostovci’, ono na što ta stranka stalno upozorava.

Konferencija za medije Mosta nezavisnih lista/Ines Strenja

“Vidimo eskalaciju problema s veledrogerijama, odnosno financijsku neodrživost sustava zdravstva na ovaj način koja je rezultirala blokadom Veteranske bolnice u Kninu. Eskalira situacija unutar bolnica, unutar sustava primarne zdravstvene zaštite pa primjerice od nove godine tri pedijatra u Zadru ide u mirovinu i četiri tisuće djece ostaje bez skrbi, a da ne pričamo o situacijama u drugim krajevima u Hrvatskoj. Dočekala ga je i situacija sa zdravstvenim kadrom u vidu proloma nezadovoljstva medicinskih sestara zbog dugogodišnjeg zanemarivanja te priče, ali i liječničke struke”, kazala je Ines Strenja.

Tako je, kaže, gotovo ispod radara prošla ‘Rujanska deklaracija’ tri krovne liječnike organizacije koje su rekle da je sustav pred slomom i neodrživ, tražeći hitan sastanak s premijerom koji ih još nije primio. Podsjetila je i kako je prošli tjedan Europska federacija liječničkih sindikata, nakon 6 mjeseci monitoringa i utvrđenih preko 3 milijuna sati godišnje prekovremenih sati, za koje liječnici nisu adekvatno plaćeni, odlučila Hrvatsku prijaviti Međunarodnoj organizaciji rada.
„Cijelo vrijeme se apelira na humanost liječnika i medicinskih sestara, ali kada više ne možete raditi sa satnicom kojom ste opterećeni, odlazite u drugu zemlju. Preko 850 liječnika je otišlo, a skoro tisuću ih je već kompletiralo dokumentaciju. Najveći problem su uvjeti rada, neplaćanje prekovremenih sati, ali sve se to može urediti. Ako liječnici povuku potpisanu suglasnost za prekovremene sate, u 48 sati imat ćemo slom sustava“, upozorila je Strenja.

Skandalozno da Mikulić bude na čelu zagrebačkog izbornog stožera K. G. Kitarović

Petrov je skandaloznim ocijenio najave o imenovanju glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića voditeljem zagrebačkog izbornog stožera HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarović.
„To je skandalozno i sukob interesa. Kako će poduzetnici u Zagrebu reagirati na to kad im se obrati Mikulić u ime stožera, a ujedno je i glavni inspektor. Nevjerojatno da pored, kako se često u HDZ-u hvale, svih stotina tisuća članova koje imaju ne mogu pronaći jednu kvalitetnu osobu za radi taj posao, nego imenuju glavnog državnog inspektora“, ustvrdio je Petrov.

Politika

Saborska oporba: Žestoke optužbe na račun ministra Kujundžića

Published

on

Dodao

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne raspravlja o oporbenom prijedlogu za opozivom ministra zdravstva Milana Kujundžića koju je inicirao Most uz potporu 32 saborska zastupnika, oporba ga proziva zbog izostanka reforme, tvrde da sustavom ne upravlja strateški ali i da je  pokušao utjecati na pravosuđe.

Obrazlažući prijedlog Ines Strenja (Most) ustvrdila je kako prozvani ministar nije uspio pravodobno donijeti Zakon o zdravstvenom osiguranju i osigurati njegovu provedbu. Optužuje ga i da nije osnažio primarnu zdravstvenu zaštitu, te preustrojio i financijski stabilizirao sustav.

Iz oporbenih redova prozivaju ga i zbog izostanaka upravljanja ljudskim resursima što je dovelo do odljeva zdravstvenog kadra te zatvaranja pojedinih bolničkih odjela zbog nedostatka liječnika i medicinskih sestara. “Pacijenti dobivaju ono što se daje, a ne ono što im je potrebno i to je neprihvatljivo. Vrijeme nečinjenja je prošlo, jer je voda došla do grla liječnicima, medicinskim sestrama, veledrogerijama i pacijentima”, poručila je Strenja.

Dodala je i kako se ministra više ne doživljava kao relevantnog sugovornika te se za rješavanje problema obraćaju premijeru.

Ministar je, tvrdi oporba, pokazao temeljno nerazumijevanje hrvatskog zdravstvenog sustava koji je postao financijski neodrživ.

Kujundžiću predbacuju da je pokušao utjecati na pravosuđe kako bi spriječio donošenja presuda u korist liječnika zbog neisplate odrađenih prekovremenih sati zbog čega, kažu, treba odstupiti.

Zahtjev su podnijeli neposredno prije ljetne ustavne stanke u srpnju, inzistirajući da se sazove izvanredna sjednica Sabora, no to im nije pošlo za rukom jer je Ustavni sud ocijenio da petina zastupnika nije ovlašteni predlagatelj izvanredne sjednice u vrijeme stanke.

Povjerenje ministru zdravstva Milanu Kujundžiću po drugi je puta na dnevnom redu Sabora, s obzirom na to da se lani otprilike u isto vrijeme, također na  inicijativu Mosta, raspravljalo o toj temi. Tada je oporba pobrojala čak 52 razloga zbog kojih ministar zdravstva mora otići.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Milanović pozvao predsjednicu Grabar-Kitarović na sučeljavanje

Published

on

Dodao

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović pozvao je u srijedu aktualnu predsjednicu i HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović na sučeljavanje i to “sada, a ne dva dana prije izbora”.

“Pozivam Kolindu Grabar-Kitarović na sučeljavanje i to sada, a ne dva dana prije izbora. Umjesto pjevanja, skrivanja iza stranačkih skuta i bježanja od medija i javnosti, neka pokaže odgovornost i sučelimo se pred svim ljudima u Hrvatskoj. To je demokratski standard društva kojem želimo pripadati”, napisao je Milanović na svojoj službenoj Facebook stranici.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Politika

Bauk: Plenković kao Djed Mraz podiže plaće u predizbornoj godini

Published

on

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je u srijedu da je najava povećanja plaća zaposlenih u državnom i javnom sektoru za 6,12 posto prvenstveno dobra za premijera Andreja Plankovića zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini.

“Premijerov potez s najavom povećanja plaća je prvenstveno dobar za premijera zato što ga pokazuje kao Djeda Mraza u predizbornoj godini. Očito je Vlada odlučila povećati plaće svima kojima može, a ne onima koji su trenutačno deficitarniji. Zahtjev prosvjetnih sindikata bio je usmjeren na koeficijent složenosti poslova, a ne za osnovicu. Što se tiče odustajanje od PDV-a, tu je uzeo svima“, kazao je Bauk.

Vidio sam da su prosvjetni sindikati negativno reagirali na najavu premijera da će zaposlenicima u državnoj i javnoj službi doći do povećanja plaća od 6,12 posto, dodao je.

“U prvoj analizi, u klupama, dok su kolege iz HDZ-a pljeskale, utvrdili smo da odustajanje od smanjenja PDV-a na 24 posto znači povećanje oko dvije milijarde prihoda u proračunu, a ovo povećanje od četiri posto u 2020. godini znači 1,2 milijardi kuna, što znači da će negdje još raspodijeliti 800 milijuna kuna pa ćemo vidjeti kako će to raspodijeliti. Možda lokalnoj samoupravi zbog promjene poreza na dohodak ili na neki drugi način, što ćemo vidjeti kada dođe proračun. A tada ćemo vidjeti i kakvo je stanje u parlamentarnoj većini“, najavio je.

Bauk je rekao da se dogodilo ono što je i predvidio da će se nešto dati, ne previše, a da će partneri reći da su oni zaslužni. “Uostalom, kao i situacija s referendumom. Na kraju sutra u Saboru imamo samo zakon za koji su sindikati skupili potpise, a cijela daljnja reforma koju je Vlada najavljivala je ponovno propala”, smatra Bauk.

Bauk kaže da povećanje plaće svima u državnom i javnom sektoru ne bi nazvao drugom kapitulacijom Vlade pred sindikatima, jer bi to bila kapitulacija kada bi pod pritiscima morali povećati rashodovnu stranu, a oni su samo napravili preraspodjelu.

“Umjesto da negdje smanje troškove i plaće, oni su jednostavno odlučili više uzeti građanima od poreza i dati u plaće, a to nije kapitulacija. To je za sada dribling. Ovdje je riječ o tome da građani neće imati manji porez nego će to i ove godine ići u plaće”, napominje.

Na pitanje nije li se upravo SDP bunio protiv smanjenja PDV-a na 24 posto, Bauk kaže da su oni predlagali reforme u porezu na dohodak koji bi se odnosio na sve one koji primaju plaću dok se HDZ-ov prijedlog odnosi samo na one koji primaju plaću iz proračuna.

Ocijenio je i da ova situacija vjerojatno donekle umanjuje tenzije unutar vladajuće koalicije, a, dodaje, nije mislio da će te tenzije biti tolike da će rezultirati prijevremenim izborima.

“Ovo sve je bilo nekakvo pozicioniranje, a o prijevremenim izborima na kraju će odlučiti HDZ kada im bude najviše odgovaralo“, ocijenio je Bauk, pozvavši HDZ da ih raspiše što prije.

Vlada i HDZ će više računa voditi o tome što im kažu sindikati što se tiče štrajka da im to ne napravi nekakvu veću političku štetu, a koalicijske partnere će slušati onoliko koliko je nužno, smatra Bauk. Ovime su, dodaje, pokrili koalicijske partnere, a problem sindikata im ostaje, iako će i oštrica sada biti nešto manja zbog toga što će i oni sada raspravljati trebaju li prihvatiti ovih šest posto.

Namirivanje koalicijskih partnera je kratkotrajno, to još vrijedi za ovaj proračun, a nakon toga su im praktički nepotrebni, dok su sidnikati trajna obaveza svake vlade jer mora voditi dijalog i sa sindikatima i s poslodavcima. U ovom trenutku su im zbog proračuna potrebni koalicijski partneri, a onda će se naglo okrenuti sindikatima i pokušati izbjeći tenziju u izbornoj godini, kao što su izbjegli i referendum, zaključio je Bauk.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije