Most: Vlada pogoduje velikima i korporacijama na štetu malih poduzetnika

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je ustvrdio da Vlada i Državni inspektorat pogoduju velikima i korporacijama nauštrb malih poduzetnika te da prema bankama Banski dvori imaju blagonaklon stav jer odbijaju uvesti moratorij na kredite.

„Što se tiče postupanja Državnog inspektorata, ne smiju postojati dvostruki kriteriji. Ne može nešto nekima biti dopušteno, a nekima zabranjeno. Opravdanje za zatvaranje pojedinih ugostiteljskih objekata ne postoji. Objašnjenje Stožera da ne može ista osoba izdavati i naplaćivati hranu ne stoji jer takvu situaciju imamo u svakoj pekarnici. Isti kriteriji i uvjeti moraju biti za sve“, kritizirao je Grmoja na konferenciji na novinare zatvaranje 30-ak ugostiteljskih objekata.

Kada je riječ o ponašanju Državnog inspektorata, ako je netko odlučio poslovati i držati ljude zaposlene u uvjetima krize i dostavljati hranu, onda prema njima treba pristupiti savjetodavno, a ne ići s ovako teškim i drakonskim kaznama zbog nekakvih minimanih tehničkih uvjeta, smatra Grmoja.

„Vidjeli smo da prvo ide kažnjavanje, a danas se donosi pravilnik koji o načinu na koji ugostitelji mogu poslovati. Našim ugostiteljima, obrtnicima, poduzetnicima trebaju jasne upute ako se ide sada u relaksaciju mjera, svatko tko radi mora znati na koji će način moći poslovati. Ovo nije dobar put i zahtijevamo da Vlada prestane s ovakvim ponašanjem, a posebno poručujem glavnom državnom inspektoru Andriji Mikuliću da je dosta pogodovanja velikima i korporacijama nauštrb malih“, poručio je.

Naglasio je i da je vidljivo da Vlada prema bankama ima blagonaklon stav. „Jedini zakon koji još nije došao na raspravu u Sabor je moratorij na kredite i kamate, što Most zahtijeva. Tražimo od Vlade da shvati da su svi oni koji sada žele poslovati u Hrvatskoj heroji i da im treba olakšati poslovanje“, naglasio je Grmoja.

Njegov stranački kolega Marko Sladoljev podsjetio je da su HDZ i SDP zajednički donijeli odluku da hrvatska dijaspora u Saboru ima tri predstavnika i da se može glasati samo u diplomatskim predstavništvima. „Izjava Arsena Bauka predstavlja istinski prezir prema onima koji su iselili iz Hrvatske, upravo zbog loših politika HDZ-a i SDP-a i sada su se oni ujedinili, ne dozvoljavajući elektronsko i dopisno glasanje“, ocijenio je Sladoljev.

Bauk se jučer usprotivio tom Mostovu prijedlogu, izjavivši da „SDP neće podržati izmjene Ustava koje bi išle na elektronsko i dopisno glasovanje iz vrlo jednostavnog razloga jer smatramo da bi se na taj način dramatično promijenio i povećao utjecaj dijaspore na izbore“.