Most se protivi smanjenju izravnih potpora u poljoprivredi

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Most nezavisnih lista usprotivio se u utorak smanjenju izravnih potpora u poljoprivredi iz sredstava EU-a, te se zauzeo za stipendiranje mladih poljoprivrednika, umrežavanje javnih registara i smanjenje nameta za poljoprivrednike.

“Naše poljoprivrednike najviše zanimaju izravna plaćanja, odnosno poticaji, jer ako dođe do njihova smanjenja, doći će i do novih teškoća u poljoprivrednoj proizvodnji”, rekao je predsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Tomislav Panenić na konferenciji za novinare.

U vrijeme početka krize 2010. iz državnog proračuna izdvojeno je 3,5 milijardi kuna vlastitih sredstava, a danas tek nešto preko milijardu.

Postavlja se pitanje jesmo li sposobni nadoknaditi to smanjenje. Za prošlu godinu Europska komisija odobrila je 2,3 milijarde kuna kojima nadoknađuje udio koji smo dosada mi plaćali, no ključno je kako ta sredstva transferiramo u poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Panenić.

Jasno je, kaže, da hrvatska poljoprivreda ne može sama bez izravnih plaćanja. “Ne treba se baviti raspravama koliko će biti smanjenje. Zadatak je naše Vlade, ministara i zastupnika u Europskom parlamentu da smanjenje za Hrvatsku bude što manje”, rekao je Panenić .

Vlada mora poslati jasnu poruku poljoprivrednicima da nema bojazni od smanjenja za njih, a 2,3 milijarde su prostor da možemo ulagati i nadoknaditi sve što nam europska birokracija oduzme, poručio je Panenić.

Poražavajući podaci o upisanosti na studij agronomije

Mostova saborska zastupnica Sonja Čikotić upozorila je kako je svega šest posto vlasnika poljoprivrednih gospodarstva mlađe od 30 godina, a svega njih 10 posto mlađe je od 40 godina.

Poražavajući su, kaže, i podaci o upisanosti na studij agronomije, pa je tako u Zagrebu ostalo upraženjenih 148 mjesta, u Osijeku 180 mjesta, dok je Križevcima upisano svega šest studenata u prvom roku.

Nužno je napraviti zaokret i otvoriti fond za stipendiranje poljoprivrednih zanimanja po uzoru na Ministarstvo turizma, smatra Čikotić.

Za podizanje konkurentnosti poljoprivrednika trebalo bi povezati javne registre – Poljoprivrednu savjetodavnu službu, Agenciju za plaćanja u poljoprivredi i dr.

Mostu je neprihvatljivo da je Agencija za plaćanja u poljoprivredi zakonom izuzeta od prava žalbe i upravno-sudske kontrole, pa se poljoprivrednici susreću s njezinom samovoljom i arbitrarnošću.

Saborski zastupnik Tomislav Žagar poručio je da poljoprivrednu proizvodnju treba zaštiti kao stratešku granu.

“Ministarstvo poljoprivrede ima čak 46 neporeznih davanja, a ministar je htio da i članstvo u Poljoprivrednoj komori bude obvezno”, kaže Žagar.