Most: Referendumskim inicijativama želimo ukinuti “stožerokraciju”

Most želi ukinuti “stožerokraciju” pa od 4. prosinca kreće u prikupljanje potpisa za dvije referendumske inicijative kako bi se o epidemiološkim mjerama odlučivalo dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rečeno je u četvrtak na konferenciji za novinare saborskog Kluba Mosta.

“Naš cilj je ukinuti ‘stožerokraciju’ i zato pokrećemo dva referendumska pitanja”, rekao je predsjednik Mosta Božo Petrov poručivši u ime Kluba zastupnika Mosta da odlučivanje o mjerama u pandemiji treba vratiti u demokratske okvire.

Marija Selak Raspudić rekla je da se u prvoj referendumskoj inicijativi od građana traži odgovor na pitanje treba li Ustavom utvrditi da je pandemija stanje okolnosti u kojima Hrvatski sabor treba odlučivati dvotrećinskom većinom.

Druga inicijativa ima tri cilja. Prvi je da o ograničenju pojedinih Ustavom zajamčenih prava i sloboda ne može odlučivati Stožer civilne zaštite nego Hrvatski sabor.

Drugi je da sve odluke koje je do sada donio Nacionalni stožer, a trenutno su na snazi, dođu na potvrdu Hrvatskom saboru.

Za prikupljanje potpisa javilo se više od 49.000 građana

Treći cilj je da se trenutno važeća odluka o covid potvrdama u roku 30 dana ukine, a o svim epidemiološkim mjerama nastavi odlučivati Sabor dvotrećinskom većinom.

“Sve odluke u prethodnom vremenu gotovo su potpuno isključile Sabor kao najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Hrvatskoj, naročito u ograničavanju pojedinih sloboda i prava zajamčenih Ustavom. Te odluke nisu prošle nikakav postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, nikakvu javnu i parlamentarnu raspravu, u velikoj su mjeri donesene arbitrarno i nerazmjerno su ograničavale pojedine slobode i prava zajamčene Ustavom”, kaže Selak Raspudić.

Zastupnik Marin Miletić najavio je će prikupljanje potpisa početi u subotu, 4. prosinca, od kada će građani moći poslati poruku premijeru Andreju Plenkoviću i njegovu “parapolitičkom tijelu” Stožeru civilne zaštite RH.

Rekao je da su zasad okupili 6270 volontera koji će skupljati potpise diljem zemlje, ali taj broj nije konačan jer im se javilo 49.780 građana koji žele sudjelovati u prikupljanju potpisa.

“Zato smo potpuno uvjereni da ćemo uspjeti u toj akciji, kao i zato jer su su građani prepoznali važnost da u krucijalnim odlukama, koje se tiču njihove slobode i temeljnih građanskih prava, odlučuju oni kojima su dali povjerenje, a to je Hrvatski sabor”, poručio je.