Most pozvao Vladu da povuče predloženi mirovinski paket

Marko Pavić. foto HINA/ Daniel KASAP

Most nezavisnih lista ‘obrušio’ se u ponedjeljak na Vladinu mirovinsku reformu, utvrdivši da je stvorena samo da bude PR dokument, Vladu poziva da povuče ‘mirovinski’ paket zakona, da još jednom razmisli i donese rješenja koja će biti na korist hrvatskih građana.

Govoreći o spomenutom paketu zakona, o kojem će Hrvatski sabor raspravljati ovaj tjedan, zastupnik Tomislav Žagar ocijenio je kako se ne radi o mirovinskoj reformi, nego o sanaciji mirovinskog sustava. “To je sanacija, jer se samo gasi vatru godinama nagomilanih problema, a ne vide se nova rješenja”, rekao je Žagar na konferenciji za novinare.

Žagar: Vladajući se ponašaju kao vulkanizeri

Slikovito je opisao svoje viđenje mirovinske reforme. “Mogli bismo reći da ima noge privatne, trbuh javni, da nema glavu, a da bi Vlada htjela da nosi kobasicu u ustima”, naveo je zastupnik i poručio da “to tako neće ići”.

Most drži kako je reforma napravljena na brzinu, bez pravih projekcija.

Pozivajući se na primjer Švicarske, čija je vlada pet godina pripremala reformu, Žagar smatra da naša nije dobro pripremljena, da nema projekcija što će biti za 20-30 godina. “Oni (vladajući) se ponašaju k’o vulkanizeri. Krpamo rupe, a tko će balansirati sustav, to nas ne zanima”, ustvrdio je.

Predsjednik Mosta NL Božo Petrov ističe da je mirovinska reforma stvorena samo da bude PR dokument, da se “prava” piše duže, da osluškuje bilo javnosti, ali i struku, da ne trpi tjedne varijacije.

Vladi i vladajućima poručuje da ne mogu raditi mirovinsku reformu bez preduvjeta, a to su da se konačno riješi problem javne uprave, napravi pravo porezno rasterećenje, osigura bolja gospodarska klima za investicije, sreže rashodovna strana proračuna. “Nije realno da u trenutku kad imamo rast BDP-a manji od tri posto, da se troškovi države povećavaju za 4 posto”, napominje.

Vladajuće poziva da priznaju da se nisu pošteno odredili prema mirovinskim fondovima. “Ne možete nabaciti malo šminke, pa onda malo srezati njihove naknade, ako znate da su mirovinski fondovi samo u zadnje tri godine uzeli milijardu kuna naših budućih mirovina za naknade”, naglasio je Petrov.

Upitan hoće li podržati najavu sindikata da će, ako se ne uvaže njihovi prijedlozi, prikupljati potpise za referendum protiv mirovinske reformu, Petrov je izjavio da bi volio da Vlada “konačno na pošten način” sjedne sa sindikatima za pregovarački stol, jer je “činjenica” da su sindikati dali više argumenata kako bi reforma trebala izgledati. “Ako će se to ovako nastaviti, ako Vlada neće dati normalne argumente, jasno da smo na strani onih koji daju jasne argumente”, rekao je Petrov. (H)