Most pozvao Obersnela da preda ostavku – “Grad korak od stečaja”

Predstavnici Mosta pozvali su u utorak riječkoga gradonačelnika Vojka Obersnela da preda ostavku, ocjenjujući da je predstavljeni Plan mjera za pokriće manjka i smanjenje obveza dokaz da u Gradu priznaju kako su korak od stečaja, a sudužništvo prebacuju na građane.

Voditelj vijeća za financije, gospodarstvo i poduzetništvo Mosta nezavisnih lista Vedran Jerković ocijenio je na konferenciji za novinstvo da predstavljene mjere riječke gradske uprave za smanjenje obveza i pokriće manjka u gradskom proračunu potvrđuju da je proračun loše planiran, da se rashodi nisu dobro kontrolirali te da su gradske financije nelikvidne.

“U privatnom bi sektoru onaj tko bi doveo gradski proračun u ovakvo stanje dobio izvanredni otkaz, a otkaz bi dobio i onaj tko bi predložio ovakav način rješavanja problema manjka u proračunu”, istaknuo je Jerković, koji je, kako je sam rekao, radio na upravljačkim poslovima u velikim kompanijama.

Predložene mjere pokazuju da se pri njihovu sastavljanju nije vodilo računa o ekonomskim mehanizmima, rekao je, dodajući da je najveći problem što se predlaže reprogramirati kredit od 170 milijuna kuna iz 2008. godine iako je već trebao biti otplaćen. “Ponovno se gradska uprava namjerava zaduživati, a oporba je često upozoravala da se ti krediti neće moći vraćati”, rekao je.

Radi rasta prihoda, namjerava se postupno povećati visina najma stanova u vlasništvu Grada Rijeke, a s obzirom na to da u njima pretežito stanuju građani nižega socijalnog statusa, ispada da se neodgovorno upravljanje gradskim financijama nastoji prebaciti kao teret njima, rekao je Jerković.

Mostova gradska vijećnica Petra Mandić ocijenila je da je prijedlog mjera dokaz da u Gradu Rijeci priznaju da su korak od stečaja, da sudužništvo prebacuju na građane, da je proračun potpuno nelikvidan te da po tome Grad Rijeka može postati novi Agrokor. Predstavnici Mosta pozvali su Obersnela da zbog toga da ostavku.

Saborska zastupnica Mosta Ines Strenja Linić za takvo je stanje optužila SDP i njegove koalicijske partnere te, kako ih je nazvala, prebjege koji podupiru odluke vlasti. Kao prebjege je istaknula gradske vijećnike HNS-a i Liste za Rijeku.

“U Rijeci smo svi taoci jedne stranke i jedne politike, a iza Obersnela će ostati devastirane gradske financije”, ocijenila je.

Plan mjera za pokriće manjka proračuna i smanjenje obveza Grada Rijeke naći će se ovaj tjedan na raspravi na sjednici Gradskog vijeća. Njime se mnogim mjerama namjerava poništiti oko 277 milijuna kuna akumuliranog deficita gradskog proračuna od 2019. do 2027. godine. (H)