Most podržava medicinske sestre u zahtjevu za bolje radne uvjete

Ilustracija

Iz Savjeta za zdravstvo Mosta u subotu su priopćili kako podržavaju medicinske sestre u zahtjevu za poboljšanje radnih uvjeta i očekuju od ministra zdravstva da se što prije angažira na tom pitanju.

” Savjet za zdravstvo Mosta NL daje punu potporu udrugama u sestrinstvu u njihovim legitimnim i opravdanim nastojanjima za poboljšanje uvjeta života i rada medicinskih sestara i medicinskih tehničara, te primalja u Hrvatskoj, a od novog ministra očekujemo angažiranje i djelovanje bez odgađanja kako u pitanje ne bi bilo dovedeno funkcioniranje zdravstvenog sustava i kvaliteta zdravstvenih usluga”, navodi se u priopćenju.

Podsjeća se da je sestrinstvo, kao najbrojnija skupina u zdravstvenom sustavu, jedan od ključnih i nezaobilaznih stupova na kojima počiva zdravstvena skrb.

Dodaju kako se problemi u zdravstvu gomilaju a nadležne institucije “reagiraju sporo ili nikako na probleme sestrinstva”.  Zato Mostov Savjet za sestrinstvo podupire upozorenje iz Hrvatske komore medicinskih sestara (HKMS) i niz sestrinskih udruga vezano za njihov položaj.

HKMS i niz sestrinskih udruga upozorile su u utorak da je u proteklih šest godina skoro 2500 medicinskih sestara  i tehničara zatražilo potvrde za odlazak na rad u inozemstvo i pozvale nadležne da poduzmu konkretne mjere protiv odljeva kadrova. “Upozoravamo Vladu, Ministarstvo zdravstva i javnost da je zbog odlaska u inozemstvo ili mirovinu sve veći nedostatak medicinskih sestara u sustavu, što dovodi u pitanje osiguravanje izvrsnosti u skrbi za pacijente”, poručeno je u proglasu sestrinstva 2020. 

Iz Mosta navode da je “ovakav konstruktivan Proglas sestrinstva više nego dobrodošao” i kako nudi prijedloge da se problemi u sestrinstvu i tom dijelu zdravstvene skrbi počnu učinkovito rješavati.

Savjet za zdravstvo Mosta smatra neophodnim podržati angažiranje struke, ocjenjujući kako Ministarstvo zdravstva do sada nije prepoznalo važnost i hitnost problema u zdravstvu, a posebno u sestrinstvu.

“Zato od novog ministra očekujemo angažiranje i djelovanje bez odgađanja kako se ne bi dovelo u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava i kvaliteta zdravstvenih usluga”, navodi se u priopćenju. Dodaje se da je zbog nedostatka medicinskih sestara na nekim depriviranim područjima “već došlo do urušavanja sustava. Zdravstvena zaštita na tim područjima nije dostupna kao u ostalim dijelovima Hrvatske”, ističu iz Savjeta za zdravstvo, dodajući da je vrijeme za čekanje isteklo i treba odmah djelovati.