Most od Ustavnog suda traži da spriječi donošenje zakona o Izbornim jedinicama

Hina

Klub zastupnika Mosta izvijestio je u ponedjeljak da je Ustavnom sudu uputio podnesak kojim traži da se očituje o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama prije donošenja zakona, za koji tvrde da je suprotan preporukama Ustavnog suda i Venecijanske komisije.

“Podneskom tražimo od Ustavnog suda da reagira zbog prijedloga zakona o izbornim jedinicama i da to učini sada a ne kada zakon bude donesen, jer u toj situaciji, obzirom da nam se bliži izborna godina, neće ostati dovoljno vremena da Ustavni sud adekvatno reagira a da na vrijeme možemo sukladno demokratskoj proceduri raspisati nove izbore”, kazala je Marija Selak Rasudić na konferenciji za novinare u Saboru, piše N1.

“Klub zastupnika Mosta podnio je podnesak Ustavnom sudu sukladno članku 129. ali ne i 5. Ustava odnosno članku 104. Ustavnog suda gdje se nalaže da Ustavni sud uočava određene pojave koje ukazuju na narušavanje ustavnosti i zakonitosti te kada ocjeni da postoji takva potreba upućuje Saboru kao ustavotvornom i zakonodavnom tijelu izvješće o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti”, rekla je Selak Raspudić.

Kaže da su četiri ključna razloga zbog kojih Klub Mosta smatra da je prijedlog zakona neprihvatljiv.

Nije ga izradilo neovisno povjerenstvo, što je suprotno preporukama Venecijanske komisije. Vlada nije odustala od kriterija broja birača premda imamo gotovo pola milijuna birača više u registru birača no što imamo punoljetnih državljana koji prebivaju u Hrvatskoj na temelju popisa stanovništva iz 2021.

Osim toga, Ustavni sud je sam naglasio nepoželjnost fragmentiranosti administrativnih, prirodnih i drugih geografskih cjelina, a trenutni predloženi izgled izborih jedinica takav je da, za razliku čak i od prošlog izbornog zakona, nema niti jednu županiju koja je cjelovita u nekoj izbornoj jedinici.

Također, nacrt zakona ne predviđa nikakvo neovisno stručno tijelo kojem bi bila povjerena zadaća da brine poštuju li izborne jedinice i nadalje načelo jednakog biračkog prava obzirom na demografske trendove, navela je zastupnica Mosta.

“Tražimo od Ustavnog suda da se sukladno ovlastima očituje u toku rasprave i na vrijeme spriječi donošenje štetnog zakona koji je suprotan i preporukama Ustavnog suda i ranijoj odluci Ustavnog o ukidanju zakona o izbornim jedinicama i preporukama Venecijanske komisije”, naglasila je Selak Rasudić.

Hrvatski sabor o prijedlog zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor u prvom čitanju raspravljat će u srijedu.