Most ne odustaje od zakona o isključivom gospodarskom pojasu

Most nezavisnih lista neće odustati od zakonskih prijedloga o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa na Jadranu i o sprječavaju pranja novca unatoč Vladinu odbijanju tih prijedloga, izvijestili su čelnici Mosta u srijedu na konferenciji za novinare u Splitu.

Politički tajnik Mosta i saborski zastupnik Nikola Grmoja rekao je da je Most u saborsku proceduru uputio izmjenu odluke o proširenju jurisdikcije Republike Hrvatske na Jadranskome moru, to jest prijedlog odluke o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa.

“Na istoj sjednici Vlade na kojoj je prihvaćen prijedlog zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije odbačen je naš prijedlog zakona o proglašenju Isključivoga gospodarskog pojasa i prijedlog zakona koji se tiče sprječavanja pranja novca, gdje smo tražili objavu registra stvarnih vlasnika tvrtaka, ali mi ne odustajemo od tih prijedloga”, poručio je Grmoja.

Saborski zastupnik Miro Bulj (Most), koji je i vijećnik u splitsko-dalmatinskoj Županijskoj skupštini, istaknuo je kako je proglašenje isključivoga gospodarskoj pojasa na Jadranu strateški interes Republike Hrvatske. “Nakon što je Vlada odbila naš prijedlog proglašenja isključivoga gospodarskog pojasa, mi ćemo tražiti žurnu tematsku sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije o tome jer je veliki dio površine Jadranskoga mora u toj županiji”, rekao je Bulj, koji očekuje da će se tematska sjednica splitsko-dalmatinske Županijske skupštine o isključivome gospodarskom pojasu na Jadranu održati prije rasprave o tomu u Saboru i da će svi vijećnici poduprijeti prijedlog.