Most: Kako resetirati javnu upravu

Hina

Kako resetirati javnu upravu, povećati učinkovitost, racionalizirati procese i postići da javna uprava bude u službi građana te kako postati društvo prosperiteta i napretka, neka su od pitanja na koja su u četvrtak pokušali odgovoriti sudionici Mostova okruglog stola “Javna uprava, kako je resetirati”.

Ako i jedan segment javnih politika utječe na građane u Hrvatskoj onda je to javna uprava koja mora biti servis građana i poduzetnika. Mi porezni obveznici je financiramo, pa želimo da nam bude na korist, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov.

Jurlina Alibegović: Javna uprava velik konzument javnog novca

Javna uprava je veliki konzument javnog novca, upozorila je znanstvena savjetnica na Ekonomskom institutu u Zagrebu i bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović.

Reforma javne uprave se ne može provoditi bez poštovanja bitnih pretpostavki za uspjeh koje se odnose na učinkovit mehanizam planiranja, koordinacije, provedbe, praćenja i vrednovanja postignutih rezultata i učinaka na život građana i poduzetnika.

Ministarstvo uprave, ističe, trebalo bi biti koordinativno tijelo zaduženo za sadržajno i operativno vođenje reformi, a Ured predsjednika Vlade trebao bi biti zadužen za političko vođenje, praćenje rezultata i komunikaciju prema svim dionicima i javnosti.

Profesor ustavnog prava i saborski zastupnik Mosta Robert Podolnjak upozorio je kako je teritorijalni ustroj uhvatio jake korijene i brojne interese onih kojima je stalo do njegova zadržavanja u preko 570 jedinica lokalne samouprave i županija.

Još 2016., kazao je, Most je pokrenuo svojim zakonskim prijedlogom najsadržajniji projekt racionalizacije u lokalnoj samoupravi te se založio za drastično smanjenje broja lokalnih političara i troškova lokalne politike i upravnu racionalizaciju kako bi građani dobili kvalitetnije lokalne usluge uz manje troškove.

Gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić osvrnuo se na klijentelističku mrežu s kojom se susreo dolaskom na gradonačelničko mjesto.

“U Vrgorcu, malom gradu s oko 6500 stanovnika, u gradskoj upravi je bilo 20 zaposlenih. Imali su službenog vozača gradonačelnika, profesionalnog savjetnika gradonačelnika i čak četiri upravna odjela. U prvom radnom tjednu mandata uveo sam jedinstveni upravni odjel. Smanjen je broj službenika za 25 posto sustavom otpremnina za one koji se nisu mogli prilagoditi postavljenim radnim zadacima i kriterijima rada”, prisjetio se Pranić.

I sam je sa zaposlenicima 18 mjeseci bio na minimalcu jer je to, tvrdi, bilo jedino financijski održivo stanje.

Cvetojević: Promjena negativnog stava prema poduzetništvu

Učinkovita javna uprava ne znači samo smanjenje broja nepotrebnih činovnika i svih razina organizacije. Ona je ključ otključavanja potencijala društva, upozorio je poduzetnik Saša Cvetojević.

Smanjenje broja postupaka i procedura, te broja kontakata koje poduzetnik ima s upravom jedino su srednjoročno rješenje. Nužna je promjena negativnog stava prema poduzetništvu koji preteže u javnoj upravi, te prihvaćanje kako je poduzetnik korisnik, kupac i platilac usluge, a ne bezlična stranka u postupku, rekao je Cvetojević iznoseći vlastita iskustva.

Saborska zastupnica Mosta Sonja Čikotić upozorila je na važnost projekata za koje su osigurana sredstva EU-a.

“Izrađen je Akcijski plan u vrijednosti 880 milijuna kuna, ukupno 20 projekata. Nužno je provesti mjerljivost radnog učinka, objedinjavanje i ukidanje pojedinih postupaka, racionalizaciju poslovanja javnog sektora uz optimizaciju broja zaposlenih”, rekla je Čikotić. (H)