Most i SDP: registar vlasnika tvrtki otvoriti javnosti

Izvor: Nacionalno

Oporbene stranke SDP i Most zauzele su se u srijedu navečer u Saboru za otvaranje javnosti informacija iz registra stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj čije uspostavljanje je predviđeno prijedlogom Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a zastupnici su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Novi zakon uređuje niz pitanja vezanih uz sprječavanje pranja novca sukladno EU direktivi, a jedno od najvažnijih je uspostava registra stvarnih vlasnika kao središnje elektroničke baze podataka o stvarnom vlasništvu pravnih subjekata.

Prema prijedlogu, podaci iz registra bili bi dostupni svim nadležnim državnim institucijama, bankama i pojedincima na temelju “opravdanog pravnog interesa”, no u klubovima zastupnika Mosta i SDP-a smatraju da bi te podatke trebalo otvoriti cijeloj javnosti.

Polazeći od načela transparentnosti i prava javnosti da dođe do informacija o eventualnom korištenju financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma, pravne i fizičke osobe trebale bi imati pravo tražiti informacije o stvarnom vlasništvu u skladu sa Zakonom o pravu na pristup informacijama,  rekao je u ime Kluba Mosta Robert Podolnjak.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) kazao je da su Francuska, Nizozemska, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Slovenija i druge zemlje već učinile svoje registre stvarnih vlasnika javnim ili su u procesu njihova otvaranja.

Opravdanost pristupa podacima stvarnih vlasnika opravdava jačanjem borbe protiv anonimnog vlasništva i time protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Strenja Linić za obvezne zdravstvene preglede vozača starijih od 65 godina

Zastupnicu su raspravili i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama u hitnom postupku kojim se ide u smjeru povećanja sigurnosti u prometu. Među ostalim propisuju proceduru ukidanja vozačke dozvole zbog sakupljenih 12 negativnih bodova, odnosno devet ako je riječ o mladom vozaču do 24 godine.

Izmjenama zakona predviđeno je i liberalizacija otvaranja i poslovanja auto-škola radi poštivanja europskih pravila o tržišnom natjecanju.

Mostova zastupnica Ines Strenja-Linić predložila je ograničenje važenja vozačke dozvole na 10 godina, a prilikom produženja obvezan zdravstveni pregled. Obvezu zdravstvenih pregleda svakih sljedećih pet godina predlaže i za osobe starije od 65 godina.

Prema izvješću MUP o sigurnosti stanja na cestama, kazala je, u 94 posto nesreća uzrok je pogreška vozača, a razvidan je trend porasta nesreća kod vozača starijih od 65 godina.

Hina