Most: Hitna sjednica Sabora o opstanku brodogradnje

Izvor: FB

Most nezavisnih lista zatražio je u petak hitno zasjedanje Hrvatskog sabora o opstanku hrvatske brodogradnje, a od Vlade postavljanje kriznog menadžmenta u Uljanik Grupu.

“Tvrtke o kojima danas govorimo godinama su imale potrebu za državnim jamstvima, a ona su im davana na temelju friziranih izvještaja, što je jasna odgovornost onih koji djeluju u tim tvrtkama”, rekao je na konferenciji za novinare Mostov saborski zastupnik Tomislav Panenić.

Naglasio je kako bi “bilo koje restrukturiranje pod sadašnjom upravom značilo nastavak tragedije”. “Nalazimo se u kriznoj situaciji u kojoj nam neće pomoći Europska komisija nego održiv program restrukturiranja koji treba biti javan”, kazao je Panenić tvrdeći da je Most NL još lani upozorio na sadašnja događanja tako da se “rješenje moglo ostvariti davno prije”.

IDS-ova odgovornost

Most je upozorio i na odgovornost IDS-a koji je, kako je istaknuto, “cijelo vrijeme podupirao događanja u brodogradilištima, a sada tu odgovornost pokušava prebaciti na Zagreb”.

“Očekujem od pulskog gradonačelnika Borisa Miletića da idućih deset godina neće mijenjati prostorne planove kako bi omogućio Danku Končaru izgradnju hotelskih kompleksa čime tjera brodogradilište iz Pule”, istaknula je saborska zastupnica Ines Strenja Linić, ustvrdivši kako su “transferi novca iz 3. maja u Uljanik, pod Maksimilijanom Percanom i patronatom Giannija Rosande, ravni nacionalnoj izdaji”.

Zastupnica stoga očekuje njihovu smjenu te postavljanje hitnog kriznog managementa, što je zahtjeva i Krizni stožer za obranu 3. maja.

“Vlada treba postaviti krizni menadžment, jer problem ne mogu riješiti oni koji su do njega doveli, a u opasnosti nisu samo radnici, već i kooperanti, domaći proizvođači, od kojih su već mnogi otišli u stečaj i u Slavoniji i Zagrebu”, poručila je Ines Strenja Linić.