Moskva smatra da će nova američka strategija potaknuti svemirsku utrku u naoružanju

Nova obrambena strategija protiv projektila koju je u četvrtak najavio Washington vodit će opasnoj svemirskoj utrci u naoružanju i obnovi programa “Zvjezdanih ratova” iz doba hladnog rata, ocijenila je u petak Rusija.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak da SAD planira razvijati senzore koji bi, postavljeni u svemiru, detektirali dolazeće neprijateljske projektile, a planira i razvoj oružja za uništavanje tih projektila.

Svrha je američkog plana izazivati sukob, reagiralo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ocjenjuje da bi američki program bio udarac već krhkoj međunarodnoj stabilnosti.

“Posebno nas zabrinjavaju dijelovi američke obrane protiv projektila koji se odnose na razvoj svemirskog oružja”, piše ruski MVP.

“Takva strategija neizbježivo bi dala zeleno svjetlo za početak utrke u naoružanju u svemiru, što bi se najnegativnije odrazilo na međunarodnu sigurnost i stabilnost”, dodaje.

Poziva “američku administraciju da ponovno razmisli i odustane od takva neodgovornog pokušaja obnove, dakako tehnološki daleko naprednije verzije “Zvjezdanih ratova” iz doba (američkog predsjednika Ronalda) Reagana”.

Moskva poziva Washington da s njom počne konstruktivne razgovore o uravnoteženju nuklearnog oružja “dok ne bude prekasno”.

(Hina)