MORH: Pripadnici 7. hrvatskog kontingenta stigli u Poljsku

Izvor: MORH

Pripadnici sedmog hrvatskog kontingenta, koji čine pripadnici Topničko raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske, Zapovjedništva za potporu, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva za kibernetički prostor stigli su u četvrtak u večernjim satima u Republiku Poljsku, priopćio je MORH

Uoči odlaska u područje NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republiku Poljsku, u vojarni „Bilogora“ u Bjelovaru upriličen je ispraćaj kontingenta a tom prigodom, zapovjednik 7. hrvatskog kontingenta bojnik Ivo Koščević izvijestio je nazočne o spremnosti za provedbu zadaće.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić u svom obraćanju ključnom osoblju 7. kontingenta naglasio je kako je sudjelovanje u ovoj aktivnosti izvrsna prilika za stjecanje i razmjenu novih znanja i iskustava s pripadnicima oružanih snaga savezničkih zemalja u sastavu borbene grupe. General je istaknuo kako je 7. kontingent vrlo uspješno završio ciklus obuke i ocjenjivanja što je pokazatelj da će pripadnici kontingenta sve svoje zadaće provesti profesionalno i motivirano pridržavajući se svih propisanih sigurnosnih procedura.

Zapovjednik ZOS-a brigadni general Ivan Turkalj istaknuo je kako u vrijeme pandemije COVID-19 posebnu pozornost treba posvetiti zaštiti zdravlja svih pripadnika kontingenta, izrazivši uvjerenje da će kontingent i u ovim zahtjevnim vremenima uspješno provesti zadaće koje se pred njih postavljaju.

NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj provodi međunarodna borbena grupa koju čine pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Rumunjske, Republike Poljske i Republike Hrvatske.

Zadaća borbene grupe ojačane prednje prisutnosti je odvraćanje i obrana NATO saveza. Isto uključuje angažman snaga na teritoriju Republike Poljske sa strateškom svrhom pravovremene pripremljenosti i sposobnosti odgovora na eventualne ugroze, a zemlje sudionice, kroz zajedničko uvježbavanje povećavaju interoperabilnost i spremnost za kolektivnu obranu, priopćio je MORH