MORH: Predstavljen besposadni zrakoplovni sustav “Orbiter 3”

Foto: MORH / M. Čobanović

U šibenskom zaleđu u petak je predstavljena upotreba besposadnog zrakoplovnog sustava “Orbiter 3”, novom sredstvu Hrvatske vojske koje će se unutar sustava domovinske sigurnosti koristiti za potrebe ministarstava obrane i poljoprivrede.

 Ministarstvo obrane priopćilo je kako se taj sustav sastoji od lansirne rampe, šest besposadnih letjelica te kompletne popratne logistike. Domet mu je 150 kilometara, a u zraku može biti šest sati.

 “Sustav se može koristiti u ranom otkrivanju požara uz mogućnost uočavanja detalja iz velikih udaljenosti, nadzoru plovnih i cestovnih putova, učinkovit je u procesima potpore tijekom kriznih situacija i nadzora državne granice”, rekao je pukovnik Zvonimir Rogić, zapovjednik Obavještajne pukovnije Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

 Istaknuo je kako je riječ o sustavu koji ima brojne civilne i vojne mogućnosti korištenja, a u protupožarnoj sezoni će se koristiti za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

 “Simulirali smo identifikaciju piromana te smo kroz predpoletni pregled i samo lansiranje i sletanje prikazali kakvi su uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni za let“, objasnio je zamjenik zapovjednika Središta za besposadne zrakoplovne sustave Obavještajne pukovnije GS OS RH satnik Božo Kriletić.

 Dodao je kako je riječ o sustavu iznimnih sposobnosti koji se uz integrirani dnevno-noćni senzor može koristiti u svim uvjetima, što uključuje i identifikaciju piromana i na do pet kilometara udaljenosti.