MORH predložio Ukrajini zamjenu četiri neispravna MiG-a 21

HRZ

Ministarstvo obrane (MORH) u ponedjeljak je izvijestilo kako su četiri dokupljena MIG-a 21 iz Ukrajine prizemljena iz sigurnosnih razloga zbog utvrđenih nepravilnosti te da je ministar obrane RH Damir Krstičević u dobroj vjeri rješavanja predmetne problematike i buduće suradnje uputio ukrajinskom ministru prijedlog da se četiri neispravna MIG-a zamijene sa MIG-ovima koji imaju državno jamstvo i koji su ispravni.

Jutarnji list ranije je objavio da Hrvatska Ukrajini želi vratiti četiri neispravna borbena aviona MiG 21 te traži od ukrajinskog ministarstva obrane da ih zamijeni s četiri ispravna aviona uz jamstvo države Ukrajine.

Riječ je o avionima pod rednim brojevima 131, 132, 134 i 135 koje je Hrvatska kupila od Ukrajine u sklopu remonta i dokupa borbene eskadrile, a tri i pol godine nakon isporuke, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo proglasilo ih je neispravnima i neupotrebljivima. Također navodi se i kako je Hrvatska je platila avione oko osam milijuna eura ukrajinskom zavodu Ukrspecexport te je prošli tjedan ukrajinskom ministarstvu obrane upućena službena nota kojom Ministarstvo obrane predlaže to rješenje.

Iz MORH-a su, na upit Hine, izvijestili da je tijekom posjete ukrajinskog ministra obrane Stepana Poltoraka Hrvatskoj u siječnju, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević upoznao ukrajinskog kolegu s problematikom modernizacije MIG-ova 21, izrazio zabrinutost zbog loše odrađenog posla i zamolio za pomoć u rješavanju tog pitanja. Ukrajinski ministar istaknuo je da sporazum, potpisan između ukrajinske tvrtke i Hrvatske, nije potpuno izvršen i to na “štetu hrvatske strane”.

Također, Poltorak je istaknuo kako ukrajinsko Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj ugovor remonta, da nije dobro što se poslovalo s tvrtkom, a ne s državom Ukrajinom te najavio da će pozorno proučiti to pitanje po povratku u Ukrajinu, razgovarati s predstavnicima tvrtke i da će o situaciji s MiG-ovima izvijestiti na najvišoj razini.