MORH: Medicinski tim otišao u Litvu pomoći hrvatskim vojnicima

Medicinski tim Hrvatske vojske zrakoplovom Vlade RH upućen u Litvu | Foto: MORH / T. Brandt

Medicinski tim Hrvatske vojske s potrebnom medicinskom opremom poletio je u nedjelju Vladinim zrakoplovom iz Zagreba u Litvu, kako bi pružio dodatnu potrebnu pomoć pripadnicima Hrvatske vojske, među kojima su i oboljeli od koronavirusa.

Hrvatska vojska u Litvi je u sklopu 2. hrvatskog kontingenta NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti,  gdje sudjeluje sa 187 pripadnika 2. hrvatskog kontingenta, od kojih su četiri pozitivna na koronavirus i imaju blaže simptome bolesti, a 39 ih je u samoizolaciji, priopćilo je Ministarstvo obrane.

U medicinskom timu su doktor medicine i medicinski tehničar koji će pomoći liječnici i medicinskom tehničaru zaduženima za hrvatske vojnike u Litvi.

Na putu će avion sletjeti u Berlin kako bi ukrcao i sedmeročlani tim njemačkih vojnih liječnika, te će zajedno otići u Litvu kako bi pružili pomoć pripadnicima u NATO aktivnosti.

“Riječ je o još jednoj potvrdi partnerskih i prijateljskih odnosa Hrvatske i Njemačke kao i solidarnosti prema svim pripadnicima Borbene grupe NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi u ovim izazovnim vremenima zajedničke borbe protiv koronavirusa”, ističe se u priopćenju.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj izjavio je, isprativši medicinski tim,  da su hrvatski vojnici dobro, smješteni su u dobrim uvjetima i imaju dobru skrb, a oni koji imaju koronavirus nemaju ozbiljnijih simptoma.

Objasnio je da je zadaća tima, djelatnih vojnih osoba pomoći liječnici koja u ovim trenutcima ima povećane aktivnosti, a s njima u Litvu odlazi medicinska i zaštitna oprema, od nekih stotinjak kilograma, zaštitne maske, rukavice, kombinezoni, razni lijekovi protiv temperature, antibiotici.

Po njegovim riječima, situacija u Litvi vezano za koronavirus nije ništa dramatičnija ili teža nego u susjednim državama, a sve daljnje odluke donosit će se iz dana u dan u skladu s procjenama.

Savjetnik načelnika Glavnog stožera za zdravstvo, brigadni general Boris Zdilar rekao je da je kolegica u Litvi  za 40 vojnika trebala napraviti epidemiološke kartone, staviti ih u samoizolacije, četvoricu pozitivnih prevesti na izdvojenu lokaciju. “Velik posao za jednu osobu pa smo zato poslali potporu“, dodao je.

“Što bude više discipline i odgovornosti, to ćemo imati manje slučajeva i prije ćemo izaći iz ove situacije”, zaključio je .

Natporučnik Luka Gmaz, liječnik u 1. mehaniziranoj bojni Tigrovi koji se upućuje u Litvu, rekao je prije odlaska da je zdravstveno stanje četvero oboljelih pripadnika dobro te da ne bi trebali imati većih poteškoća.

“Radi se o discipliniranoj populaciji i zatvorenom krugu što nam olakšava posao i mislim da tu neće biti većih problema i da će sve uskoro biti dovedeno u redovno stanje”, napomenuo je.

U NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Litvi pored zemlje domaćina ukupno sudjeluje 1018 savezničkih vojnika, iz Nizozemske, Norveške, Belgije i Češke.

Zaraženi vojnici izmješteni su iz baze Rukla gdje su inače smješteni, na 100 kilometara udaljeno vojno vježbalište Pabrade.