MORH: Impresivan završetak vojne vježbe “Puma“ u Poljskoj

MORH

Ministarstvo obrane priopćilo je u petak kako su hrvatski vojnici uspješno sudjelovali u vježbi topničkog gađanja “Puma” koja je održana na vojnom pogligonu Bemowo Piskie u Poljskoj, gdje su demontrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost NATO Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga.

U MORH-u kažu kako je sinoćnjim topničkim gađanjima i današnjom vježbom na zemljištu, u nazočnosti visokih vojnih i civilnih uzvanika, završena dvotjedna združena vojna vježba s bojevim gađanjem “Puma”, u organizaciji poljske 15. mehanizirane brigade i njoj pridodane NATO Borbene grupe predvođene SAD-om.

Njima su se priključile i postrojbe američkih kopnenih snaga u Europi u sklopu vježbe “Saber Strike 18”, koja se odvija na više lokacija na području Baltika i Poljske. Ukupan broj sudionika premašuje 3.100 vojnika uz 44 topnička oružja, 272 borbena vozila, 30 helikoptera i šest ratnih zrakoplova.

Vježbi je nazočio i zamjenik zapovjednika američke kopnene vojske u Europi general bojnik Timothy McGuire, te zapovjednik Glavnog zapovjedništva poljskih Oružanih snaga general bojnik Jaroslaw Mika, a Hrvatsku su predstavljali hrvatska veleposlanica u Republici Poljskoj Andrea Bekić te hrvatski vojni izaslanik u baltičkim zemljama i Poljskoj brigadir Jugoslav Jozić.

“Hrvatski topnici u sastavu bitnice SVLR 122 mm Vulkan M-92 Gardijske oklopno mehanizirane brigade sinoć su u noćnim uvjetima demonstrirali svoju vatrenu moć, a danas u sklopu završne vježbe uspješno pružili vatrenu potporu manevarskim postrojbama 15. mehanizirane brigade i Borbene grupe te tako pokazali sposobnost djelovanja u dnevno-noćnim uvjetima. Preciznim pogodcima pripadnici 2. HRVCON-a su na najbolji mogući način proveli zadaću i zajedno s partnerima iz Poljske, Rumunjske, Velike Britanije i SAD-a demonstrirali svoju uvježbanost i dosegnutu interoperabilnost Borbene grupe i poljskih Oružanih snaga”, ističu u MORH-u.

Zapovjednik 2. HRVCON-a, satnik Dario Bilješković izrazio je zadovoljstvo zbog uspješno provedenog gađanja, te svim okupljenim pripadnicima 2. HRVCON-a izrazio zahvalnost i pohvale za sav uložen trud, vojničko ponašanje i profesionalnost koje su pokazali.

“Tijekom vježbe ‘Puma’ bitnica SVLR imala je priliku kroz različite scenarije, kao što su savladavanje vodene prepreke uzbunjivanje i izmještanje u područje prikupljanja, hibridno ratovanje, te raketno gađanje u noćnim i dnevnim uvjetima, demonstrirati svoju punu operativnu spremnost i integraciju sa NATO saveznicima. Smatram da smo kroz ovu vježbu maksimalno iskoristili mogućnost suradnje sa ostalim nacijama unutar Borbene grupe, naročito s vojskom SAD-a i vojskom Republike Poljske, te smo značajno podigli razinu obučenosti svih sastavnica bitnice, napose tima prednjih topničkih motritelja”, istaknuo je Bilješković.