MORH: Hrvatska vojska angažirana u stacionaru u Areni Zagreb

Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u radu otvorenog stacionara u Areni Zagreb koji se danas otvorio i predstavlja pomoć zdravstvenom sustavu u periodu covid-19 pandemije za područje grada Zagreba i Zagrebačke županije, priopćilo je u subotu Ministarstvo obrane (MORH).

U radu stacionara angažirani su medicinski timovi, ukupno tri liječnika i šest medicinskih tehničara ili sestara te pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Hrvatska vojska dokazuje da je na raspolaganju uvijek kada je to potrebno, poručuje tim povodom ministar obrane Mario Banožić pozivajući na oprez i poštivanje mjera zaštite od koronavirusa.

Pohvalio je Hrvatsku vojsku koja se od samog početka pandemije koronavirusa uključila u borbu protiv ovog nevidljivog i opasnog neprijatelja i što je osim ovog angažmana, na još 16 lokacija pružila logističku pomoć bolnicama i stožerima civilne zaštite na razini županija u obliku postavljanja šatora za pacijente za trijažu, ali i za druge svrhe koje služe za civilne potrebe.

“Hvala što dajete povjerenje Hrvatskoj vojsci koja osim što je pomogla formiranju stacionara Arena, pomaže i u radu stacionara sudjelovanjem vojno zdravstvenog osoblja i pružanjem logističke pomoći. Svojim brzim i učinkovitim reakcijama Hrvatska vojska dokazuje kako je na raspolaganju uvijek kada je to potrebno. Sve pozivam na oprez i poštivanje ključnih mjera zaštite od koronavirusa“, rekao je Banožić.

Zapovjednika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske stavljenih na raspolaganje zdravstvenom sustavu u stacionaru Arena Zagreb, pukovnik Berislav Dalić rekao je kako će liječnici iz Hrvatske vojske, kao i medicinski tehničari, imati svoju zonu odgovornosti, zajedno sa specijalistima iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok će se tim za logističku pomoć, šest pripadnika HV-a baviti poslovima nevezanim uz zdravstvenu djelatnost, poput popune čistim zaštitnim odijelima i ostalom opremom te neće ulaziti u kontaminirane zone već će raditi isključivo u čistim područjima.

Zaduženi su za sve ono što ne mora napraviti medicinsko osoblje jer nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike, rekao je Dalić.

Istaknuo visok stupanj profesionalnosti i postignute sinergije svih sastavnica uključenih u funkcioniranje stacionara u Areni, od djelatnika KBC-a Sestre milosrdnice, Civilne zaštite te djelatnika Arene.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i koristi se kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Stacionar Arena Zagreb kompletno je medicinsko-tehnički opremljen, uključujući rendgenski aparat, priručni laboratorij i ljekarnu, organiziran kroz potrebno zdravstveno osoblje, a ima 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre milosrdnice. U stacionar dolaze isključivo dogovoreni covid pacijenti, prema unaprijed dogovorenom premještaju između zdravstvene ustanove koja premješta takvog pacijenta i stacionara Arena Zagreb.