MORH: Dva hrvatska kanadera pomažu u gašenju požara u Italiji

Dva protupožarna aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuznačne obrane (HRZ i PZO) stigla su u nedjelju u talijanski grad Genovu, gdje će biti bazirani tijekom pomaganja u gašenju požara, a predviđeno područje djelovanja hrvatskih posada je u dolini Susa u regiji Lombardija u Sjevernoj Italiji.

Iz vojarne “Pukovnik Mirko Vukušić” iz Zemunika su prema Genovi oko 10 sati u dva kanadera poletjeli članovi posada i zrakoplovno-tehničko osoblje predvođeni kapetanima, pukovnikom Davorom Turkovićem i bojnicima Tomislavom Slavicom, Ivicom Markačem  i Željkom Maljkom, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Voditelj hrvatskog tima i načelnik stožera 93. Zrakoplovne baze pukovnik Turković prije polijetanja rekao je da ovo njihov prvi odlazak u misiju gašenja požara u Italiju.

“Dat ćemo sve od sebe kako bi pružili pomoć našim talijanskim susjedima, a uz humanitarnu dimenziju ova misija pridonosi i promociji ugleda i sposobnosti Oružanih snaga RH i Republike Hrvatske u svijetu”, poručio je pukovnik Turković.

Hrvatski kanaderi upućeni su u Italiju temeljem zahtjeva Europskog mehanizma za sustav civilne zaštite i Državne uprave za zaštitu i spašavanje, te na prijedlog potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane i uz prethodnu suglasnost Predsjednice Republike Hrvatske, a sukladno Odluci o uporabi Oružanih snaga RH u svrhu pružanja humanitarne pomoći Talijanskoj Republici radi gašenja požara, koju je donjela hrvatska Vlada na sinoćnjoj telefonskoj sjednici, navode iz MORH-a. /Hina/