MORH: Banožić o Regionalnom centru za digitalizaciju i razvoj

Ministar Banožić, sudjelovao je u Vinkovcima, na konferenciji za medije povodom projekta Izrade projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj | Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u petak, govoreći o izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za digitalizaciju i razvoj u Vinkovcima, da će taj centar doprinijeti razvoju gospodarstva Vukovarsko-srijemske i okolnih županija.

Banožić je rekao kako je pandemija koronavirusa pokazala da treba više ulagati u IT sektor, jer su se digitalizacija i nove tehnologije pokazale kao prilike za ubrzan razvoj hrvatskog gospodarstva, priopćio je MORH.

“Uvjeren sam da će se postupno generirati nova radna mjesta, koja će mladim IT stručnjacima omogućiti ostanak i kvalitetan život u Slavoniji“, istaknuo je Banožić.

Vlada je ubrzala ugovorenost i iskorištenost europskih fondova koji se koriste za oporavak gospodarstva, daljnju modernizaciju, regionalni razvoj, poljoprivredu, digitalizaciju i zelenu transformaciju.

Ovaj projekt kandidiran je u okviru novog instrumenta Mehanizam za oporavak i otpornost Europske unije, kojim će se osigurati znatna financijska potpora za ubrzavanje održivih reformi i povezanih javnih ulaganja.

„Iz ovog mehanizma za Hrvatsku je na raspolaganju 6,3 milijarde eura bespovratnih sredstava, plus mogućih 3,6 milijardi eura zajmova“, rekao je Banožić.

Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, a partneri su Grad Vinkovci i Razvojna agencija Vukovarsko-srijemske županije.