Mons. Košić: Sisačka vlast zabranila postavljanje spomenika kardinalu Stepincu ispred sjedišta Biskupije

Izvor: Nacionlno/Dražen Prša

Biskup sisački mons. Vlado Košić u četvrtak je povodom 27. godišnjice mučeničke smrti vlč. Antuna Grahovara, župnika sisačke župe Pohoda Blažene Djevice Marije, predvodio misu zadušnicu u istoimenoj crkvi na sisačkom Viktorovcu i rekao da su sisačke gradske vlasti zabranile postavljanje spomenika bl. Alojzija Stepinca ispred sjedišta Biskupije.

“Prošli sam tjedan bio u upravi našega Grada s molbom da dobijem suglasnost da podignemo spomenik našem svetom blaženiku kardinalu Alojziju Stepincu na Trgu bana Jelačića. Na tom trgu pred Velikim Kaptolom su nekada stajala, redajući se jedan za drugim, kako su se izmjenjivali režimi, tri spomenika. Odgovor je bio kako danas više nema tu mjesta za spomenik!”, rekao je biskup, prema priopćenju iz Biskupije.

Upitao je kome bi usred Grada Siska smetao spomenik bl. Alojziju Stepincu.

“Ne razumijem, nema novog projekta prema kojem je to tako, te se pitam: kome bi usred Grada Siska smetao spomenik bl. Alojziju Stepincu, koji mu želi podići biskupija kao biskupu mučeniku, velikom dobrotvoru i spasitelju mnoge djece u sisačkom prihvatilištu 1942-1943. i ‘simbolu čitave naše patničke nacije’ (Benedikt XVI.)?”

Košić je istaknuo kako bi bilo logično da spomenik bude upravo tamo gdje je središte Biskupije, pred Ordinarijatom te upitao imaju li oni koji upravljaju Siskom pravo provoditi “svoju samovolju i nametati svoju ateističku ideologiju većini ili su pozvani svima služiti i za sve se jednako brinuti”.

“I zar nije logično da to mjesto bude upravo tu gdje je središte Biskupije, pred Ordinarijatom? Ali vidite, postoje još potomci onih koji su ga progonili, koji su ga mučili i ubili, koji su mu srce spalili i – koji ga ne žele vidjeti!? ”

“Očito, nastavio je, “ne samo da SPC ne voli našeg svetog blaženika, jer mu – po meni – ne može oprostiti što se javno zauzimao da i Hrvati, kao i svi narodi svijeta, imaju pravo na neovisnu i samostalnu državu, nego i današnji mentalni komunisti koji su pravednika osudili i koji bi i nas uklonili da mogu. Ali ne mogu“, rekao je sisački biskup.

Dodao je kako bl. Alojzije Stepinac i mučenik Antun Grahovar svjedoče i mrtvi kako se ne može silom nikoga slomiti tko vjeruje, tko je sav izručen u ruke Božje.

„On na kraju pobjeđuje, a progon i strah koji pri tom pokazuju progonitelji, samo je znak da su i sami svjesni da ne mogu pobijediti“, istaknuo je Košić.

Župnik Grahovar mučenički je ubijen u svome stanu u noći s 9. na 10. studenoga 1990. godine ubodom noža. U homiliji biskup se prisjetio vremena u kojem je ubijen vlč. Grahovar istaknuvši kako je on bio prva žrtva koja je najavila što će se uskoro dogoditi u svoj brutalnosti srpske agresije na Hrvatsku jer je još u kolovozu te godine započela tzv. balvan revolucija.

„Naš je sisački kraj osobito bolno doživio ovo svirepo ubojstvo katoličkog svećenika koji nikome nije činio nikakva zla, ali je trebao biti ubijen kao opomena ili prijetnja strahom da se naš narod uplaši onoga što se spremalo čitavoj našoj domovini”, rekao je, među ostalim, sisački biskup.
(Hina/D.Prša)