Mons. Barišić u Solinu: Obitelj je lađa spasa za pojedinca i za cijelo društvo

Brojni hodočasnici i ove su se godine okupili uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije.

Svečani ophod oko svetišta s Gospinim kipom i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U propovijedi je nadbiskup govorio o ugroženosti, razdijeljenosti i ranjivosti obiteljskog stabla i društvenog zajedništva. Svakodnevno živimo i kušamo složenost, ozbiljnost i ranjivost temeljnog obiteljskog zajedništva, a s njime i svih drugih, širih oblika zajedništva… S novim dinamičnim promjenama on se rasklimao, postao je suvišan i skoro uklonjen iz doma, a s njime i mnoge obiteljske i društvene vrijednosti. Početno je zamijenjen jednim staklenim stolićem – TV ekranom, a danas svatko ima svoj na dlanu, piše HRT.

Tehnika je sve savršenija, nastavio je nadbiskup, a sve manje znamo i imamo jedni drugima što za reći. Razbijenost obiteljskog stola, zajedništva riječi i blagovanja, pretvorila nas je u individualce odijeljenih malih ekrana. Izgleda čudno, ali tehničko-komunikacijska sredstva udaljila su nas čak u obitelji jedne od drugih. Dok je na izvan prevladana udaljenost, u obitelji je rastočena blizina, naglasio je nadbiskup Barišić.

Podsjetio je da je obitelj mala splav spasa u brodolomima života pojedinca i naroda. To je vrijedilo jučer, vrijedi danas, za sva vremena i za sve narode, naglasio je nadbiskup Barišić.

Kao što je 1976. godine na Gospinu otoku u Solinu, započela obnova našega rodoslovlja, preko Nina do Marije Bistrice, tako i sada želimo da Nacionalni susret u Solinu bude novi veliki, obnoviteljski obiteljski stol riječi i blagovanja, s kojega će poteći izvori duhovnih i moralnih, ljudskih i kršćanskih vrijednosti za zdravije odnose u našim obiteljima i našem društvu, rekao je Barišić.

Proslava blagdana i Dana grada Solina završit će svečanim popodnevnim misnim slavljem koje će predvoditi vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.